EP odbio da Kosovo ima zvezdicu

Evropski parlament odbio je predlog da se Kosovo u dokumentima ovog tela od sada pominje sa fusnotom. Borislav Stefanović kaže da je odluka EP neobavezujuća.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

14:43

Default images

Evorpski parlament je pozvao Međunarodni olimpijski komitet da omogući Kosovu učesće na predstojećoj Olimpijadi u Londonu.

Parlament je usvojio rezoluciju o napretku Kosova kojom se, kao i u nekoliko prethodnih rezolucija, zahteva da se Kosovu omogući jasna evropska perspektiva.

EP je istovremeno odbio amandman da se uz reč Kosovo, u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju, u dokumentima EP ubuduće stavlja zvezdica sa referencama na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Parlament je prihvatio amandman poslanice Zelenih Ulrike Lunaček da se MOK pozove da omogući Kosovu da učestvuje u Olimpijadi. Šanse da ovo bude prihvaćeno su, međutim, minimalne, s obzirom da je raspored takmičenja već napravljen, a EP nema nikakve ingerencije nad MOK-om.

Velika većina poslanika EP odavno podržava nezavisnost Kosova, pa tako i današnja rezolucija u velikoj meri liči na one iz prethodnih godina.

U rezoluciji se, pored podrške kosovskim vlastima u procesu evropskih integracija, navodi niz ozbiljnih primedbi vezanih za bujanje organizovanog kriminala, korupciju i nedostatak vladavine zakona. Istovremeno, od kosovskih vlasti se traži da donesu sveobuhvatan plan za sever Kosova, što je u više navrata tražila i Evropska komisija.

Poslanici EP izglasali su Rezoluciju o napretku Srbije u evrointegracijama, u kojoj se traži da se "što pre" odredi datum za početak pregovora o pridruživanju. U rezoluciji se poziva Srbija da se uzdrži od raspisivanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Stefanović: Odluke EP neobavezujuće

Stefanoviæ: Srbija mora da poštuje svoj Ustav (Foto: Tanjug, Arhiva)
Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović kaže da neobavezujuće odluke Evropskog parlamenta treba uzeti sa velikom pažnjom i da ih ne treba bagatelistati, ali da Srbija prevashodno mora poštovati svoj Ustav i brinuti o nacionalnim interesima.

"To je organ Evropske unije za respekt i mi moramo sa velikom pažnjom pratiti šta su njegovi stavovi, ne treba ih bagatelisati. Međutim, njihove odluke su neobavezujuće, a naročito ne mogu biti u koaliziji sa našim Ustavom i zakonima", rekao je on.

Stefanović je novinarima, posle sednice skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao da to jeste, očigledno, stav većine poslanika EP, ali i podsetio da su to oni isti poslanici koji su u prošlosti doneli i neke pozitivne odluke za Srbiju.

"Činjenica je da mi imamo svoj Ustav, zakone i nacionalne interese i moramo ih se držati", rekao je šef pregovaračkog tima Beograda.

Stefanović je dodao da se mora učiniti sve kako bi se i dalje potvrđivala politika i Kosovo i EU, koja je dobila i podršku građana Srbije.

On je objasnio da je EP telo EU u koji se biraju poslanici iz svih zemaja članica Unije i da njegovu ogromnu većinu čine poslanici iz država koje su priznale nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: