Optuženi za Srebrenicu oslobođen

Haški tribunal oslobodio bivšeg oficira Vojske RS Dragana Obrenovića pre isteka kazne od 17 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima u Srebrenici.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

13:25

Default images

Odluku o Obrenovićevom oslobađanju doneo je u septembru 2011. godine tadašnji predsednik Tribunala Patrik Robinson, ali je ona do danas bila pod pečatom, saopšteno je iz Tribunala u Hagu.

Obrenović je oslobođen iako nije izdržao dve trećine kazne, što je u dosadašnjoj praksi Tribunala bio nužan uslov za prevremeno oslobađanje. U trenutku oslobađanja, Obrenoviću je isteklo više od polovine kazne.

Sudija Robinson obrazložio je da je takvu odluku doneo zbog Obrenovićeve "izuzetne saradnje" s haškim tužilaštvom, a uprkos veoma velikoj težini zločina za koje je osuđen nakon što je priznao krivicu.

Datum oslobađanja Obrenovića, naveden u odluci, zatamnjen je. Iz obrazloženja odluke, međutim, može se zaključiti da je Obrenović oslobođen u januaru ove godine. Sudija Robinson je u odluci precizirao da bi dve trećine Obrenovićeve kazne isteklo u avgustu 2012, a da će on biti oslobođen "osam meseci" ranije.

Obrenović je u maju 2003. priznao krivicu za učešće u progonu srebreničkih Muslimana, uključujući i ubistvo 7.000 zarobljenika u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela taj grad. U decembru 2003. osuđen je na 17 godina zatvora, a u junu 2004. prebačen je u Norvešku na izdržavanje kazne.

Za vreme rata u BiH, Obrenović je u činu majora bio načelnik štaba Zvorničke brigade VRS u čijoj su se zoni odgovornosti odvijala masovna ubistva zarobljenih muslimanskih muškaraca.

Obrenović je bio optužen zajedno sa oficirima VRS Momirom Nikolićem, Vidojem Blagojevićem i Draganom Jokićem. Uoči početka suđenja u maju 2003, krivicu je prvi priznao Nikolić, koga je zatim Haški tribunal kaznio sa 27 godina zatvora. Posle žalbe, kazna mu je smanjena na 20 godina.

Posle nedelju dana suđenja, i Obrenović je priznao da je kriv za najtežu i sveobuhvatnu tačku optužnice - progon Muslimana na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, a tužioci su, u okviru nagodbe, preostale optužbe povukli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: