ESTRELJO: SRJ DA DOBIJE STATUS POSMATRACA U SKUPSTINI NATO

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2002.

20:00

Default images
Predsednik Parlamentarne skupstine NATO Rafael Estrelja izjavio je u sredu, posle razgovora sa predsednikom Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljubom Micunovicem, da je odluka Vrhovnog saveta odbrane o pristupanju Partnerstvu za mir "vazan cilj" za nasu zemlju, vladu i parlament.

Estrelja je dodao da to "povlaci brojne obaveze", pre svega "uspostavljanje civilne kontrole nad vojskom, odnosno parlamentarnu kontrolu vojnog budzeta i budzeta za odbranu, sto znaci da taj budzet treba da bude transparentan". "Parlamentarna skupstina NATO ce saradjivati na postizanju ovog cilja sa jugoslovenskim parlamentom, kako bi se obezbedila parlamentarna kontrola vojske", rekao je Estrelja.

On je istakao da su do sada postojali kontakti sa jugoslovenskim parlametnom i da sada postoji zelja da se ta saradnja osnazi i da Jugoslavija dobije status posmatraca u PS NATO.

Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica razgovarao je u sredu u Beogradu sa Estreljom o sporazumu Srbije i Crne Gore, kao i o stanju na jugu Srbije. Kao se navodi u saopstenju iz njegovog kabineta, Kostunica je ocenio da ce ustavno preuredjenje SRJ i predstojece usvajanje Ustavne povelje nove zajednice omoguciti blize uredjenje citavog niza oblasti, izmedju ostalog i sektora bezbednosti, sto ce, kako je naglasio, stvoriti pretpostavke za dalje pripreme na planu razvijanja odnosa sa programom NATO-a "Partnerstvo za mir".

Rafael Estrelja podvukao je znacaj sporazuma o preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore i ocenio da to "bitno doprinosi stabilizaiji prilika u regionu i istice ulogu Jugoslavije kao kljucnog faktora u regionu".

Predsednik Parlamentarne skupstine NATO-a u sredu je imao odvojeni razgovor i sa predsednikom Veca republika jugoslovenske skupstine Srdjom Bozovicem.

Posle sastanka, saopsteno je da je Bozovic ocenio da je dijalog parlamentaraca SRJ i Parlamentarne skupstine NATO-a u funkciji unapredjenja medjusobnog razumevanja, jacanja saradnje SRJ i clanica medjunarodnih organizacija, u cilju jacanja stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Kako se navodi u saopstenju, predsednik Parlamentarne skupstine NATO-a "u potpunosti je podrzao odrzavanje neposrednih saveznih izbora", ocenjujuci da je to znacajno i zato sto ce gradjani "osetiti da su aktivni ucesnici procesa stvaranja buduce zajednicke drzave". Estrelja je obecao punu podrsku medjunarodne zajednice ucvrscivanju sporazuma po medjunarodnim principima i standardima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: