Tači: Kosovo samo kao Republika

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da neće odustati od zahteva da Kosovo na regionalnim forumima ima natpis "Republika".

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

17:55

Default images

"Mogu vam slobodno reći da i kada bi ceo politički spektar prihvatio da odustane od Republike, ja to neću prihvatiti", kazao je Tači u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je takođe odbacio mogućnost specijalnog statusa za sever Kosova, izrazivši uverenje da će se situacija u tom delu poboljšati.

"Budućnost severa je budućnost Kosova, uz poštovanje Ustava i zakona Kosova, poštovanje dokumenta predsednika Ahtisarija, i prema tome, ni pod kojim okolnostima neće biti specijalnog statusa ili nekog takvog predloga koji se pominje u medijima, i tako nešto nikada nije bilo tema diskusije", kazao je Tači.

Na pitanje novinara kako će ubediti Srbe na severu Kosova, koji nisu saglasni sa Ahtisarijevim planom i ne prihvataju nezavisnost Kosova, da promene svoj stav, Tači je rekao da će kosovska vlada i svi međunarodni mehanizmi koji su na Kosovu nastaviti da rade kako bi se približili građanima na severu.

"Dokument predsednika Ahtisarija je najbolji mogući za zajednice u Evropi. Budućnost srpskih građana i ostalih na severu je u njihovoj integraciji u kosovske institucije", izjavio je Tači, dodajući da će nastaviti da održava direktne i kontakte preko ostalih mehanizama sa ljudima koji imaju uticaja na severu i na javno mnjenje.

Povodom ocene Međunarodne krizne grupe da odlučnost Srba na severu da se odupru naporima Prištine u kontrolisanju cele teritorije može prouzrokovati više žrtava, Tači je rekao da ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti međuetničko nasilje.

Povodom njegove izjave da bi bio koristan sastanak s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Tači je ocenio da je u interesu Srbije i Kosova, "dva naroda, za mir i stabilnost i regionalnu saradnju da se održavaju sastanci političkih lidera koji su izabrani na legitiman način dotičnih zemalja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: