Amfilohije protiv ulaska CG u NATO

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je rezervu prema ulasku Crne Gore u NATO.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2012.

21:49

Default images

On je, s druge strane, izrazio očekivanje da će evropske integracije doprineti jačanju vladavine prava, odnosno prekidu pritisaka na Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije je, u razgovoru s ambasadorom Nemačke u Podgorici Piusom Fišerom, izrazio rezervu i lično mišljenje o nepotrebnosti postojanja Severnoatlantskog pakta danas, kao samostalne vojne sile, ali i prema ulasku Crne Gore u NATO.

On je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, podsetio nemačkog ambasadora na, kako je naveo, nepravedna bombardovanja Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i negativna osećanja koje ti događaji bude u većini crnogorskog stanovništva.

Mitropolit Amfilohije je izrazio očekivanje da će integracije Crne Gore pomoći da u njoj ojača vladavina prava, kao i da verbalno proklamovana sekularnost države dobije svoje pravo značenje, dozvoljavajući svim crkvama i verskim zajednicama potpuno samostalno uređivanje unutrašnjih odnosa i ustrojstva, čime bi se prekinuli neprilični pritisci pojedinih državnih adresa koji se poslednjih godina primenjuju, kako se čini, samo prema Pravoslavnoj crkvi.

Amfilohije je izrazio uverenje da bi integracije mogle pomoći i oslobođenju Crne Gore od, kako je kazao, danas vrlo aktuelnog etatizma i nezdravog nacionalizma prisutnog u Crnoj Gori kod dela društva, a javno podržavanog od pojedinaca iz vlasti.

Fišer je, kako je saopšteno, upoznao mitropolita sa osnovnim stavovima Nemačke o evropskoj budućnosti Crne Gore i njenim obavezama na daljem putu ka Evropskoj uniji, koje podrazumevaju odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i povećanje medijskih i drugih sloboda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: