"Potrebno poverenje Kfora i Srba"

Zamenik premijera Ivica Dačić kaže je da je na severu Kosova potrebno uspostaviti odnos poverenja između pripadnika Kfora i Srba i probleme rešavati dijalogom.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2011.

12:14

Default images

On se danas u Berlinu sasto sa državnim sekretarom ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Oleom Šrederom.

Dačić je dodao da treba nastaviti dijalog i da je političko rešenje jedino moguće rešenje koje će omogućiti "i nastavak naših evropskih integracija i jedno rešenje koje će biti kompromis između Srba i Albanaca" na Kosovu.

Dačić je rekao da misli da je "zajednički stav da treba izbegavati svaku vrstu incidenata", a izrazio je žaljenje zbog nedavnog ranjavanja dva nemačka vojnika u incidentima na severu Kosova.

"Treba ići ka političkom rešenju, treba jednostavno polaziti od toga da međunarodne snage na Kosovu treba da osiguraju mir, a to znači da treba učiniti sve da se vrati poverenje između međunarodnih snaga i lokalnog stanovništva, naročito na srpskoj strani", rekao je on.

Nedavno ranjavanje dva nemačka vojnika u incidentima na severu pokrajine "ostavlja veliki negativan utisak, naročito u nemačkoj javnosti", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nemačka javnost uopšte ne razume suštinu problema i smatra da je to "odnos prema nemačkoj vojnicima umesto toga da se na neki način pođe od suštine problema koji postoji na Kosovu i Metophiji".

"Mislim da je zajednički stav da treba po svaku cenu sprečiti eskalaciju nasilja, jer ono može da bude spiralnog karaktera i teško ga je posle toga zaustaviti i vratiti na neko prethodno stanje", rekao je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić je sa Šrederom razgovarao i o smanjenju broja lažnih azilanata iz Srbije i o policijskoj saradnji dve države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: