Srbija uklonila obogaćeni uranijum

Srbija je dobila priznanje kao šesta zemlja na svetu koja je uspešno uklonila visokoobogaćeni uranijum sa svoje teritorije.

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2011.

20:26

Default images

Srbija je time eliminisala potencijalne terorističke pretnje.

Kako je navedeno u saopstenju, priznanje za uspešan transport isluženog nuklearnog goriva u Rusiju dodeljeno je na međunarodnoj konferenciji u Čileu o upotrebi nuklearnih goriva i nuklearnih reaktora.

Iz Srbije je u periodu od 2009. godine do danas uklonjen visokoobogaćeni uranijum i platonijum, nuklearni materijali koji predstavljaju potencijalne mete nuklearnog terorizma, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, Srbija, koja je uključena u deo globalnog programa za smanjenje terorizma, ušla je u krug samo 19 država u svetu koje su postigle tako dobar rezultat.

Srbija je 2002. godine transportovala u zemlju porekla, Rusiju, više od 48 kilograma svežeg nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom, što je bio prvi transport u okviru međunarodne inicijative za vraćanje nuklearnog goriva u zemlju porekla.

Takođe, 2010. godine obavljen je transport kompletnih zaliha od 13 kilograma iskorišćenog nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom iz reaktora u Vinči, uključujući i transport od više od dve tone istrošenog goriva sa niskim obogaćenim uranijumom što je
bio najveći i najkompleksniji transport ikada.

Kako je saopsteno, transport je bezbedno stigao u Rusku federaciju 17. decembra 2010. godine, a krenuo je iz Srbije 18. novembra iste godine.

Tokom projekta u specijalno kontejnere je prepakovano ukupno 8.030 gorivnih elemenata istrošenog nuklearnog goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: