Nove pohvale Brisela Hrvatskoj

EK ocenila da je Hrvatska u proteklih godinu dana napravila veliki napredak u svim područjima, a da preostali deo posla treba obaviti do ulaska u EU 1. 7. 2013.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

15:22

Default images

Evropska komisija je danas prihvatila "paket o proširenju" koji sadrži izveštaje o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Kada je reč o Hrvatskoj to je poslednji izveštaj o njenom napretku. Hrvatska je u junu ove godine završila pregovore sa EU, a 19. decembra potpisaće Ugovor o pristupanju.

Komisija u izveštaju navodi da je Hrvatska napravila veliki napredak, posebno na planu pravosuđa i osnovnih prava, kao i u oblasti koju pokriva poglavlje Pravda, sloboda i bezbednost dok ostatak posla treba obaviti do ulaska u EU.

Komisija dodaje da se Hrvatska obavezala na nastavak posla kako bi ostvarila održive rezultate, posebno u oblasti reforme pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije, manjinskih prava, povratka izbeglica i procesuiranja ratnih zločina.

Komisija navodi da će pažljivo pratiti napredak Hrvatske u svim područjima do dana ulaska u EU.

Hrvatska je prva zemlja koja je pregovarala prema strožim kriterijima i merilima za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Iskustva stečena u pregovorima s Hrvatskom primenjivaće se ubuduće i u pregovorima sa drugim kandidatima.

Jedna od novina je da se pregovori u poglavljima Pravosuđe i osnovna prava (23) i Pravda, sloboda i bezbednost (24) otvaraju na početku, a zatvaraju na samom kraju procesa. Ta dva poglavlja pokrivaju područja koja se odnose na pravnu državu i upravljanje spoljnim granicama
EU, policijsku saradnju država članica, borbu protiv organizovanog kriminala, pravosudnu saradnju u građanskim i krivičnim stvarima.

Kosorova zadovoljna izveštajem o napretku Hrvatske

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da je veoma zadovoljna izveštajem Evropske komisije o napretku Hrvatske i ocenila da se njime zaista otvara evropska perspektiva Hrvatskoj za članstvo.

"Komisija konstatuje da i dalje napredujemo, da smo učinili puno posla. Ovo je još jedno veliko priznanje Hrvatskoj, svim građankama
i građanima i zaista s velikim optimizmom gledam napred", rekla je Kosorova nakon sastanka sa šefom delegacije EU u Hrvatskoj Paulom Vandorenom.

On je premijerki predstavio takozvani paket o proširenju koji sadrži izveštaje o napretku Hrvatske i svih ostalih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, povoljno mišljenje za pristupanje Hrvatske EU, mišljenje o kandidaturi Srbije i strategiju proširenja za iduću godinu.

Na pitanje novinara hoće li vlada odustati od zakona o ništavosti srpskih optužnica budući da se u izveštaju spominje da bi njegovo usvajanje moglo da zakomplikuje dalju saradnju sa Srbijom, Kosorova je odgovorila da je Hrvatska "nebrojeno puta dokazala da želi saradnju sa susedima i da ih podržava na njihovom evroatlantskom putu".

"Mi smo to pokazali na vrlo konkretan način među ostalim i darovanjem prevoda aki kominotera (acquis communautaire) prošle godine. U taj posao (prevode) Hrvatska je u vreme krize uložila osam miliona evra. Može li išta biti verodostojnije iskrenoj podršci?", upitala je premijerka.

Ona je, međutim, dodala da je dužnost svake vlade i parlamenta da štiti nacionalne interese i da nacionalni interesi nijedne države članice nisu u suprotnosti s pravnim tekovinama EU.

Upitana o povlačenju novca iz fondova EU, Kosorova je rekla da je Hrvatska u budžetu za 2011. predvidela nove obaveze i da je oko dve milijarde kuna tih obaveza vezano za jačanje administrativnih i drugih kapaciteta kako bi bila pripremljena i do ulaska i nakon ulaska za povlačenje finansijskih sredstva.

U izveštaju EK navodi se da je Hrvatska u proteklih godinu dana napravila veliki napredak u svim područjima, što je omogućilo završetak pristupnih pregovora, dok ostali deo posla treba obaviti do dana ulaska ulaska u EU 1. jula 2013. godine.

To je poslednji izveštaj o napretku Hrvatske, koja je u junu završila pregovore i koja nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju, najavljenog za 19. decembar, dobija status zemlje pristupnice, a ne više zemlje kandidatkinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: