Rojters: Sutra zeleno svetlo od EK

Nakon AFP-a i Tanjuga, i Rojters saznaje da će Evropska komisija preporučiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2011.

12:31

Default images

Izvori te agencije navode da bi to bila nagrada Srbiji za sprovedene reforme.

"Postoje nagoveštaji da će se to dogoditi", rekao je diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, povodom mišljenja EK koje će biti objavljeno u sredu.

Agenciji Tanjug takođe je potvrđeno da će EK dati pozitivno mišljenje Srbiji, ali izvori te agencije navode da će dalji tok evrointegracija biti vezan za Kosovo.

"Srbija je ostvarila sjajan napredak u mnogim oblastima, tako da definitivno zaslužuje kandidaturu”, rekao je Tanjugov izvor, koji je želeo da ostane anoniman. On, međutim, nije želeo da precizira da li će Komisija predložiti i datum početka pregovora.

"Sve što mogu da kažem je da će Srbija dobiti vrlo pristojan podsticaj da nastavi sa evropskim integracijama, a dalji napredak zavisiće od nje, a najviše od dijaloga sa Prištinom", rekao je taj diplomata.

Prethodnih sedmica, podseća britanska agencija, neki evropski zvaničnici su govorili da bi evropske integracije Srbije mogle biti ugoržene zbog pojačanih tenzija na Kosovu, a neke članice EU, uključujući Nemačku, zahtevale su unapređenje odnosa Beograda i Prištine pre nego što Srbiji bude omogućeno da ostvari korak napred na putu ka EU.

Neke diplomate, međutim, tvrde da Komisija želi da nagradi Srbiju za sprovođenje demokratskih reformi i privođenje pravdi preostalih osumnjičenih za ratne zločine.

Evropska komisija će godišnji izveštaj o napretku Srbije objaviti u sredu, a konačnu odluku o dobijanju statusa kandidata doneće Evropski savet u decembru. Ako Srbija dobije status kandidata za EU, objašnjava Rojters, Beograd će verovatno morati da ispuni određene kriterijume vezane za saradnju s Prištinom pre nego što EU odluči da li će i kada sa njim pokrenuti pregovore o članstvu. Ti uslovi će najverovatnije podrazumevati dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: