Promovisana prva crnogorska puška

Ministarstvo odbrane Crne Gore i fabrika "Tara" iz Mojkovca promovisali su prvi crnogorski pištolj - TM9 i jurišnu pušku TM4.

Izvor: Tanjug, vijesti.me

Sreda, 05.10.2011.

19:10

Default images

Na petogodišnjici od formiranja Vojske Crne Gore (VCG) ministar odbrane Boro Vučinić je rekao da je oružje oduvek bilo ponos Crnogoraca. Promovisan je, takođe, i raketni motor URM1 za avion L39.

Vučinić je rekao da je u prethodnom periodu, uprkos nepovoljnim ekonomskim uslovima, urađeno veoma mnogo da pripadnici VCG po opremljenosti i obučenosti mogu ravnopravno izvršavati zadatke sa vojnicima NATO-a i partnerskih zemalja.

"Vojnik svake države na svetu je veoma ponosan ako u svom asortimanu ima naoružanje domaće proizvodnje. Nadam se da će se uskoro i crnogorski vojnici dičiti svojim novim naoružanjem i sa zadovoljstvom ga pokazivati kolegama širom sveta", kazao je Vučinić. Prema njegovim rečima, ulaskom Crne Gore u NATO otvoriće se vrata domaćim proizvođačima naoružanja da učestvuju na tenderima u svim članicama Severnoatlanske alijanse.
"To je velika šansa za našu ekonomiju, a u ispunjenjem potrebnih standarda naši privrednici će imati punu pomoć Ministarstva odbrane", kazao je Vučinić.

Trenutni kapaciteti mojkovačke fabrike oružja, kako se čulo tokom svečanosti, omogućavaju proizvodnju po 1000 pušaka i pištolja.

Vlasnici i menadžment TARA gruep, kako su kazali, u znak zahvalnosti za podršku Vlade Crne Gore, donirali su Specijalnim jedinicama kopnene vojske i Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Uprave policije po sto pištolja i 10 pušaka, a Pomorskom odredu Mornarice VCG po trideset komada novog oružja.

Ministar odbrane ispalio je i prve metke iz prve crnogorske puške i pištolja.
TM9 je poluautomatski pištoj kalibra 9 milimetara, dok je TM4 jurišna puška kalibra 5,56 milimetara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: