"Euleks i Kfor deluju suprotno"

Vitalij Čurkin izjavio posle sednice SB o Kosovu da neke članice Saveta bezbednosti nisu želele da pozovu strane da nastave rešavanje problema putem dijaloga.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2011.

08:55

Default images

Stalni predstavnik Rusije pri UN takođe je rekao i da je Rusija zabrinuta zbog situacije na severu Kosova.

"Euleks, EU i Kfor deluju nestrpljivo, ne informišući UNMIK kako valja i najavljuju operaciju zauzimanja punktova na administrativnim prelazima i dovođenja kosovskih carinika", kazao je Čurkin novinarima nakon završetka sednice SB o Kosovu.

Takav plan, dodao je, nosi jasno statusno određenje, a statusno pitanje Kosova trebalo bi, kao i sva praktična pitanja, rešavati kroz dijalog dve strane.

"Učešće Kfora i Euleksa u ovakvim operacijama je nedopustivo i suprotno njihovom mandatu", bio je izričit ruski predstavnik.

Prema rečima Čurkina, situacija na terenu mogla je da se razvija sasvim normalno uporedo sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine.

"Na zatvorenoj sednici SB nismo čuli argument - zašto dijalog ne može da se nastavi", napomenuo je on.

"Iznenadno napuštanje dijaloga u trenutku kada je počeo da obećava potpuno je neopravdano i veoma opasno", istakao je Čurkin i dodao da je ruska delegacija predložila veoma jednostavno reagovanje SB kao rezultat ove diskusije, koje bi bilo bazirano na stavovima iznetim u govoru pomoćnika generalnog sekretara UN Edmonda Mulea, a to je da zemlje članice SB naglašavaju potrebu da Beograd i Priština nerešena pitanja rešavaju kroz dijalog, što je "jedini put bez konflikta".

"Na naše veliko iznenađenje, neke članice SB nisu bile voljne da se usvoji čak ni ovakav zaključak", kazao je Čurkin i ponovio ozbiljnu zabrinutost Rusije.

On je rekao i da se nada da će neki zaključak SB UN biti usvojen i da akcija Prištine koja je "praktično već počela" danas neće biti sprovedena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: