Dačić:Nek Euleks hapsi i ubice Srba

Ministar policije Dačić rekao da su pripadnici Kfora i Euleksa upotrebili nesrazmerno velike snage prilikom akcije u selu Zupče. Tadić: Srbija podržava akcije.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 31.08.2011.

13:12

Default images

Dačić je pozvao međunarodne snage da iste akcije hapšenja pokrenu i protiv onih koji su osumnjičeni za ubistvo Srba.

Pripadnici Euleks policije su uz podršku Kfora izveli operaciju u mestu Zupče, u opštini Zubin Potok, u kojoj su pribavili izvesne dokaze, uključujući i oružje, u vezi sa istragom ubistva kosovskog policajca 26.jula.

Zmenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da su pripadnici Kfora i Euleksa upotrebili nesrazmerno velike snage prilikom akcije u selu Zupče i pozvao međunarodne snage da iste akcije hapšenja pokrenu i protiv onih koji su osumnjičeni za ubistvo Srba.

"Niko od nas neosporava pravo Euleksu da sprovodi akcije, a jedino bismo želeli da tolike snage Kfor i Euleks upotrebi i pohapsi sve one koji su osumnjičeni za ubistvo srpske dece u Goraždevcu", rekao je Dačić.

On je pozvao Kfor i Euleks da pokažu svoju nepristrasnost jer "ovako izgleda da je to samo jednostrana akcija" koja ne doprinosi upostavljanju poverenja sa građanima srpske nacionalnosti.

On je ukazao da je veoma bitno da Kfor i Euleks imaju poverenja građana Kosova, Srba i Albanaca, istakavši da je Srbija spremna da pomogne međunarodnim snagama u borbi protiv svih vidova kriminala.

Dačić je istovremeno naglasio da se mora precizno definisati šta se podrazumeva pod kriminalom, i ocenio je da prištinske vlasti različito tumače pojam kriminala.

"Ukoliko se kao kriminalci karakterišu oni koji imaju drugačije političke stavove od Prištine onda je to samo traženje alibija za napade na sever Kosova i Metohije", rekao je ministar.

Dačić je istakao i da Kfor i Euleks treba da grade poverenje "a ne da budu ispružena ruka prištinskih vlasti".

Tadić: Srbija podržava akcije Kfora i Euleksa

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija podržava akcije Kfora i Euleksa na severu Kosova i Metohije isključivo ukoliko one za cilj imaju brobu protiv kriminala i ukoliko proističu iz statusno neutralnog položaja tih međunarodnih misija.

Tadić je rekao da je Srbija dobila uveravanja od međunarodnih misija da današnja akcija na severu ima za cilj upravo borbu protiv kriminala. Ako je to tačno, Beograd nema osnova za primedbu na tu akciju, rekao je Tadić.

On je, međutim, istakao da, s druge strane, zabrinjava izjava kosovskog premijera Hašima Tačija o navodnom terorističkom delovanju na severu Kosova.

Predsednik Tadić je takve izjave ocenio kao poziv na nasilje. Reakcije Srbije, bez obzira na prirodu takvih poruka iz Prištine, neće biti nagle, niti će proizvoditi nove krize, poručio je Tadić.

Gudeljević: Slične akcije i u buduće

Akcije Euleks na severu Kosova povezana sa istragom ubistva pripadnika KP u julu kod graničnog prelaza Brnjak. Portparolka Euleksa Irina Gudeljević najavila je da će Euleks imati ovakve akcije i u budućnosti.

"Operaciju je sprovela Specijalna policija Euleksa uz podršku KFOR-a. Istragu vode Euleks i Kosovska policija. Pretresena su četiri privatna prebivališta i zaplenjeni su dokazi u vezi sa istragom, uključujući i oružje", rekla je Gudeljevićeva za B92.

Ona je dodala da postoji šest naloga za hapšenje lica osumnjičenih za ubistvo i da se operacije slične jutrošnjoj, "odnosno operacije koje se odnose na istrage ubistva pripadnika kosovske policije i druge akte nasilja koji su se nedavno dogodili na severu"

Gudeljevićeva je u ime Euleksa pozvala lokalnu zajednicu da podrži vladavinu prava i "pomogne u naporima da se počinioci ovih krivičnih dela izvedu pred lice pravde, jer će to biti za dobrobit svih ljudi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: