Srećković: Pokušaj destabilizacije

Ministar dijaspore Srđan Srećković ocenio je danas da izjave verskih vođa u Novom Pazaru predstavljaju pokušaje destabilizacije prilika.

Izvor: B92

Subota, 20.08.2011.

13:16

Default images

On je ocenio da je to pokušaj destabilizacije na prostoru nekadašnje Jugoslavije i u Srbiji.

Ističući da je Srbija čvrsto opredeljena za politiku dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, Srećković je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo da veoma iznenađuju takvi pokušaji destabilizacije, imajući u vidu tragična iskustva iz nedavne prošlosti.

On je posebno naglasio opasnost što takve "zapaljive" izjave dolaze od verskih vođa, koji treba da budu glavni promoteri tolerancije i zajedništva među svim ljudima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

"Ipak, verujem da su ovakve izjave samo izolovani incidenti koji neće ugroziti opredeljenje većine građana svih zemalja regiona da gradimo moderna društva koja sarađuju na ekonomskom, političkom i kulturnom planu", istakao je Srećković.

Ministar je naglasio da Srbija, kao najveća i najmnogoljudnija zemlja na zapadnom Balkanu, ima i najveću odgovornost za zajedničku evropsku budućnost ovog prostora.

"Zato na ovakve nepotrebne izjave nećemo reagovati, ali dajemo i davaćemo punu podršku pripadnicima srpskog naroda u ostvarivanju njihovih, međunarodnim standardima i mirovnim sporazumima zagarantovanih prava, posebno obraćajući pažnju na Republiku Srpsku, čija je budućnost strateški važna za Srbiju", rekao je Srećković.

On je podsetio da je Srbija jedan od garanta Dejtonskog sporazuma i da s Republikom Srpskom ima specijalne veze koje prihvata i podržava međunarodna zajednica.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić izdao je juče fetvu (naredbu) da je svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka, da ga nikada ne sme ostaviti samog, kao i da se za njega mora boriti.

"Predizborno trućanje"

Direktorka NVO Urban in Aida Ćorović ocenila je danas da su izjave verskih vođa u Novom Pazaru nedopustive i protivne evropskim principima, te da predstavljaju samo " isprazna predizborna trućanja za bošnjačke nacionaliste" od koji neće biti ništa.

U izjavi za Tanjug Ćorovićeva je rekla: "Pozvala sam i Zukorlića i Cerića da najpre svoje sinove stave u prve redove, a ne kao mnogi lideri s početka devedesetih, da sklone svoju decu po skupim koledžima, otmu pare, a da nas gurnu u bedu".

Ćorovićeva je naglasila da "to isto sada pokušavaju da urade i ova dvojica", ali je izrazila uverenje da se neće ostvariti takvi anahroni pozivi za pravljenje bošnjačke države.

Ona je istakla da su takve izjave protivne evropskim principima, podsetivši da je u Evropi stvaranje nacionalnih država odavno završeno.

"To je pre svega anahrono, a s druge strane valjda su se Bošnjaci opametili, a i svi drugi ljudi na ovim prostorima, da više neće svoju decu da koriste kao topovsko meso", istakla je Ćorovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: