Samardžić: Srbija priznala Kosovo

Sporazumom Beograda i Prištine krše se sva dokumenta na kojima počiva suverenitet Srbije, smatra bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

Izvor: B92

Subota, 02.07.2011.

21:30

Default images

Samardžić smatra da sporazum Beograda i Prišitne, postignut u Briselu, predstavlja priznanje nezavisnosti Kosova.

"Današnji dogovor s predstavnicima nelegalne države Kosovo predstavlja flagrantno kršenje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 i kao takav predstavlja flagrantno kršenje pravnih dokumenata na kojim počiva suverenitet Srbija", izjavio je Samardžić.

Samardžić je ukazao da DSS nikada ne bi prihvatila "mamac evropskih integracija" da se odrekne dela teritorije.

"Državi i narodu ostaje samo da žive sa činjenicom da se deo njene istorijske teritorije otcepio, a da je Vlada to priznala", kazao je Samardžić.

Prema rečima bivšeg ministra, teme koje se regulišu korak po korak znače da se Srbija korak po korak truje na kašičicu. Samardžić je naveo da teme o kojima se razgovara i o kojima će se razgovarati idu na ruku na "lažnoj državi Kosovo".

"Izgleda da su svi u Vladi Srbije zaboravili da se albanski narod otcepio nelegalnim činom i zato se postavlja pitanje zašto bi se sa njihovim predstavnicima pravio dogovor o diplomama, matičnim knjigama, slobodi kretanja - priznavanju dokumenata", kazao je on.

Šef tima Vlade Srbije za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je večeras u Briselu da je danas postignut dogovor o rešavanju pitanja slobode kretanja građana, i o razmeni kopija matičnih knjiga.

Stefanović je, nakon višečasovnog dijaloga sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri, uz posredovanje zvaničnika Evropske službe za spoljno delovanje Roberta Kupera, novinarima kazao da će naknadno biti pronađeno rešenje za priznavanje univerzitetskih diploma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: