"Posramljenost zbog presude"

NUNS je apelovao na sve novinare i građane da podignu glas protiv presuda "zbog kojih se svi zajedno osećamo posramljeno".

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

15:01

Default images

Ovo novinarsko udruženje je reagovalo povodom presude napadačima na snimatelja B92 Boška Brankovića.

I ANEM je izrazio zaprepašćenje zbog blage presude i zatražio od Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da iskoristi pravo na žalbu protiv ovakve presude izrečene napadačima na našeg kolegu.

Milan Savatović je zbog napada na Brankovića osuđen pred Prvim osnovim sudom u Beogradu na kaznu kućnog zatvora u trajanju od deset meseci.

Druga dvojica okrivljenih osuđeni su takođe na uslovne kazne – Stevan Milićević na šest meseci zatvora, uslovno na tri godine, a Nikola Lazić na četiri meseca zatvora, uslovno na tri godine.

NUNS je u otvorenom pismu naveo da je ta presuda očigledan primer odnosa pravosuđa prema ugrožavanju osnovnih ljudskih prava u Srbiji.

"Strah od nasilnika, i razumevanje, pa i opravdavanje nasilja kao nužnog dela našeg društvenog života dostiglo je nepodnošljive razmere. Posebno je opasno ignorisanje fizičkih napada na novinare, što posebno zabrinjava", piše u pismu.

NUNS je naveo da takvim odnosom prema nasilju kojem su izloženi svi koji predstavljaju medije ili kritičku javnost, pravosuđe u Srbiji šalje opasnu poruku i van granica zemlje.

NUNS pita: "Šta još treba da se desi da bi nasilnici u Srbiji shvatili da nikoga ne mogu nekažnjeno tući?".

Savatović, Milićević i Lazić su okrivljeni za krivično delo učestvovanje u grupi koja je počinila nasilje, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

ANEM zaprepašćen, solidaran sa Brankovićem

I Asocijacija nezavisnih elektronskih medija izrazila je zaprepašćenje povodom ishoda prvostepenog sudskog postupka protiv napadača na snimatelja televizije B92, Boška Brankovića.

ANEM ukazuje da izrečene kazne nalazi neprimereno blagim, ne samo u odnosu na težinu povrede koju je Boško Branković pretpreo, već i u odnosu na stepen ugrožavanja slobode izražavanja i medijskih sloboda koji ovakav brutalan napad na novinare i snimatelje na radnom zadatku nesumnjivo predstavlja.

Srpsko pravosuđe, nažalost, nastavlja da pokazuje odsustvo razumevanja za značaj medijskih sloboda u demokratskom društvu i da zanemaruje, ne samo fizički integritet i bezbednost novinara, snimatelja i fotoreportera, već i pravo javnosti da bude informisana o stvarima od javnog interesa.

Neadekvatne kazne napadačima na novinare i druge medijske profesionalce, koje su u Srbiji postale pre pravilo nego izuzetak, predstavljaju ozbiljno opterećenje za slobodu izražavanja, i umesto poruke napadačima da je nasilje nad novinarima, snimateljima i reporterima neprihvatljivo, postaju poruka medijima da je o nekim stvarima bolje ne izveštavati.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa Boškom Brankovićem, ali i svim drugim novinarima i zaposlenima u medijima izloženim pretnjama i napadima zbog posla koji obavljaju, a od nadležnih zahteva odgovornije postupanje u interesu zaštite prava na slobodu izražavanja i ostvarivanja funkcije medija u demokratskom društvu.

ANEM posebno zahteva od nadležnog Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da iskoristi pravo na žalbu protiv ovakve presude izrečene napadačima na našeg kolegu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: