Trifunović: Ne mogu namiriti patnju

Država nudi šest miliona generalu Vladi Trifunoviću kao naknadu za 600 dana nepravednog zatvora. Novac ne može namiriti moje patnje, kaže general.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2011.

18:52

Default images

U Ministarstvu pravde kažu da je suma izračunata na osnovu važećeg pravilnika, kao i da će ponuda tek biti upućena Trifunovićevim advokatima.

General kaže da mu ništa ne može nadomestiti patnju koju je proživeo u zatvoru.

Inače, identičnu izjavu dao je i nekadašnji šef Vojne službe bezbednosti Aco Tomić, kada je od države dobio takođe 6 miliona dinara za sto dana u pritvoru tokom akcije "Sablja".

Devet kvadrata hotelske sobe u jednoj od najzagađenjih ulica u Beogradu punih 20 godina bile su ceo svet za generala Vladu Trifunovića.

Ponuda Ministarstva pravde Srbije da mu se isplati šest miliona dinara za 547 dana na ime naknade štete nije preterano obradovala penzionisanog generala. Vlada Trifunović je za Radio Slobodna Evropa rekao da mu novac nije nikakva uteha.

"Te moje patnje, maltretiranje, ponižavanje 20 godina, robijanje, vređanje, klevetanje do kosti. Ne znam koliko da mi daju novca ne mogu mi to nadoknaditi", kaže general.

"Sve što bih tražio ne bih dobio, a sve što bi oni dali nije maskimalno, to nije adekvatna zamena za sve ovo što sam preživio. Jednostavno, ja sam upropašten čovek i samo se još čeka da me u neku rupu zatrpaju, niko o meni ne mislio ozbiljno", smatra on.

Zanimljivo je da je država isplatila šest miliona dinara odštete i nekadašnjem šefu vojne bezbednosti Aci Tomiću, zbog pritvora u kome je bio tokom akcije "Sablja".

Međutim, iako se radi o istoj sumi, Tomić je u zatvoru bio znatno manje - sto dana i to zbog sumnje da je bio u vezi sa zemunskim kriminalnim klanom, a od optužnice se odustalo zbog nedostatka dokaza.

Državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen kaže za B92 da su do sume koja će biti ponuđena Trifunoviću došli primenom pravilnika, koje je to ministarstvo donelo pre dve godine, a da oni nisu postojali u vreme kada je sud odlučivao o isplati Tomiću, pa je visina tih iznosa zavisila od procene suda.

"Upravo smo ih uveli da ne bi dolazilo do proizvoljne isplate naknade štete u zavisnosti o kom se licu radi, upravo zbog toga je ovo odgovarajuća naknada koju država može da isplati", kaže Homen.

"Što se tiče naknada koje su ranije plaćene, ja ne želim da ulazim u političku konotaciju tih isplata, ali definitivno nisu u skladu sa sudskom praksom koja postoji danas u Srbiji", ocenjuje on.

Država je morala da naperavi bitnu razliku između Trifunovića koji je postupao po savesti i spasio vojnike sigurne smrti i Tomića koji je hapšen zbog osnova sumnje da je imao veze sa kriminalcima, kažu u Komitetu pravnika za ljudska prava (JUKOM).

Međutim, tu više ništa ne može da se učini, navodi Milan Antonijević iz Jukoma.

"Ostaje jedan gorak ukus kada razmišljate o naknadama koje su isplaćivane i onom što se ranije dešavalo. Pravilnici koji su uvedeni imaju normirane iznose i po tome se sada postupa. Ali treba imati u vidu samu štetu koja je nastupila po patnju onoga ko je bio žrtva ovakvog postupka i ko je u zatvoru proveo određeni broj dana", kaže on.

Podsetimo, general Vlado Trifunović i pukovnici Berislav Popov i Sreten Raduški osuđeni su 1994. godine kao izdajnici, zato što su u septembru 1991, posle višednevne opsade i oružanih sukoba, izveli oko 280 vojnika iz garnizona u Varaždinu u Hrvatskoj.

Tek prošle godine je tužilaštvo povuklo optužnicu, uz obrazloženje da oficiri nekadašnje JNA nisu izdajnici, već da su ipak postupali u krajnjoj nuždi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: