Skače cena nafte

Svetske naftne kompanije počele da evakuišu svoje radnike iz Libije. Pošto je proizvodnja libijske nafte smanjena za četvrtinu, cena na berzama skače.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.02.2011.

09:48

Default images

Libija je inače treći po veličini afrički proizvođač "tečnog zlata".

Cena sirove nafte je na berzi u Njujorku sinoć premašila 99 dolara, a u Londonu je dostigla čak 110 dolara za barel. Posledica je poskupljenje goriva koje se već desilo u pojedinim zemljama, a u Srbiji se očekuje uskoro.

Nemiri u Libiji doneli su rekordne cene sirove nafte u poslednje dve godine. Proizvodnja u Libiji, zemlji sa najvećim rezervama sirove nafte u Africi, smanjena je za četvrtinu.

Stručnjaci upozoravaju da bi, ako se haos iz Libije proširi i na druge značajne proizvođače nafte poput Irana ili Saudijske Arabije, moglo da dođe do znatnih promena cene tog energenta kao što je to bilo sedamdesetih godina prošlog veka.

Ira Ekstajn iz korporacije "Eria Trejding" objašnjava da u ovom trenutku naftu poskupljuje neizvesnost.

"Saudijska Arabija je naravno najveći proizvođač. Još uvek imamo Iran, ali i tamo ima nekih problema. Bahrein se graniči sa Saudijskom Arabijom, tako da je moguće da se nemiri prošire i na najvećeg svetskog proizvođača", kaže Ekstajn.

Najzavisnija od libijske nafte je Italija, u kojoj su cene na pumpama već porasle za pola evrocenta, što je razljutilo italijanske vozače.

Srbiju od poskupljenja goriva neće spasti činjenica da pre svega kupuje rusku naftu Ural, pa prema proceni Nebojše Atanackovića iz AD Nafte, nove cene bi mogle biti istaknute već narednih dana.

"Ona je jeftinija od nafte tipa brent koja uglavnom dolazi iz ovih područja koja su zahvaćena krizom. Uz rast tih cena nafte na berzi doći će sigurno i do rasta cena ove nafte ural. U Hrvatskoj je već porasla cena derivata, a to će se sigurno desiti i kod nas", kazao je on.

U Naftnoj industriji Srbije je agenciji Beta rečeno da ta kompanija prati dešavanja u Libiji i da će promene cena goriva NIS-a zavisiti od cene nafte na svetskom tržištu i situacije na regionalnom tržištu naftnih derivata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: