Troše se rezerve internet adresa

Poslednje zalihe slobodnih internet adresa u svetu mogle bi biti potrošene do kraja ove godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

17:31

Default images

Pet regionalnih agencija u svetu u narednih nekoliko dana počeće da dele poslednje blokove od po 16 miliona slobodnih adresa.

Očekuje se da će one biti iskorišćene do septembra 2011. godine, preneo je BBC. Internet je izgrađen na takozvanom "protokolu 4", koji ima ograničen broj od oko četiri milijarde adresa.

Protokol je sastavljen još tokom sedamdesetih godina prošlog veka, kada se mislilo da će taj broj biti dovoljan, ali je brz razvoj svetske informacione mreže već iscrpeo ove resurse.

Generalni direktor RIPE koja opslužuje internet adrese u Evropi, Aksel Pavlik, rekao je da očekuje da će adrese potpuno biti "iscrpljene" do septembra ove godine.

"To može biti i ranije", rekao je on, "s obzirom da smo imali veoma značajan rast".

On je istakao da je bilo dosta velikih zahteva za adresama, naročito iz Sjedinjenih Američkih Država i Azije ali, kako je rekao, to nije iznenađenje.

Pavlik je izjavio da RIPE i ostali regionalni registri racionalizuju zahteve za internet adresama na neko vreme.

Poslednji blok od 16 miliona adresa koje su dodeljene Evropi mogle bi uskoro da nestanu, rekao je on, jer su se ljudi "osvestili" na činjenicu da ih nije još mnogo ostalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: