Košarkaš stručan za koševe i šljive

Mijajlo Grušanović, nekada najbolji košarkaš i 1. strelac jugoslovenske lige koji je svojevremeno odbio da igra u Partizanu i Crvenoj zvezdi, ne žali ni za čim.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2011.

22:40

Default images

U rodnom Klenju, pored Bogatića živi sa porodicom, obrađuje 15 hektara zemlje i ima farmu svinja.

Iako uveliko gazi petu deceniju, popularni Mikan povremeno zaigra u šabačkom košarkaškom timu, a definitivni oproštaj od igranja najavljuje za 2011. godinu.

"Farmer ubitačnog šuta", "stručnjak za koševe i šljive", tako su pre deceniju i po govorili o Mijajlu Grušanoviću. Dva puta je bio prvi strelac jugoslovenske lige i dva puta najbolji igrač, veteran iz Mačve u 40. godini Spartaku iz Subotice dao je 50 koševa.

Popularni Mikan, najstariji igrač Juba lige, Partizanu i Zvezdi rekao je ne.

"Ne znam šta da kažem, da li sam mogao više ili ne ono što je prošlo neću da se vraćam. Što je bilo, bilo je i neka tako i ostane", kaže Mikan.

Nikada nije napustio rodno Klenje. Zbog seoskog kluba "Duško", gde je igrao fudbal, odbio je poziv košarkaške reprezentacije Jugoslavije.

U to vreme igrao je i rukomet pa nije izostao ni poziv slavne Metaloplastike. Ipak, sledio je instinkt i ostao je svoj. Na to je posebno ponosna supruga Biljana.

"Nikad mašta ili želja za nečim drugim, životom načinom, u principu - ono što smo želeli, to smo i sami sebi i obezbedili i ostvarili", priča Biljana.

Na večnoj listi strelaca Prve savezne lige stigao je do šestog mesta, a ostaće nepoznato koji su njegovi stvarni dometi kaže bivši saigrač i trener Milovan Stepandić.

"Pred jednu utakmicu, da li je Partizan ili Crvena zvezda, ceo dan je radio teške fizičke poslove na imanju, došao je ovde i Drobnjaka, Tomaševića, Koturovića, sve zajedno izbacio iz igre tako da je pitanje koji su njegovi krajnji dometi da je otišao u neki vrhunski klub i da je zaigrao više, pitanje je tih dometa", rekao je Stepandić.

Danas Mikan vodi računa o porodičnom imanju, obrađuje njivu i plasti seno. Ipak na banderi u dvorištu napravio je koš u nadi da će ga sinovi Mladen i Nemanja u sportu naslediti.

"Trebalo bi da budem bolji od njega, da stignem u Partizan, Zvezdu".

"Ja ću sigurno krenuti tatinim prvim stopama, a to je fudbal, sada sam u Mačvi, a voleo bih da zaigram za Zvezdu".

Lokalni patriota, kakav je oduvek bio, Mikan je trener, a povremeno i igrač u šabačkom košarkaškom klubu.

Oproštaj od aktivnog igranja košarke najavljuje 2011. godine u 50. godini života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: