"Blic": Bojkot vraćanje usluge Kini

Srbija odlučila da bojkotuje dodelu Nobela kineskom disidentu jer je Kina pre 2 godine bojkotovala dodelu nagrade Martiju Ahtisariju, nezvanično saznaje "Blic".

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

01:25

Default images

Odlukom da bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir Beograd se ponovo svrstao u tabor zemalja suprotstavljenih odbrani ljudskih prava, piše list.

"Blic" navodi i da je Srbija time "uvredila prijateljsku Norvešku, a zarad udvaranja Kini stala protiv zaštite demokratskih vrednosti".

“Suviše često smo impresionirani odlukama supersila i uvek oprezni kad treba podržati nekog ko se bori za ljudska prava”, kaže u prvom komentaru za “Blic” ugledni profesor Vojin Dimitrijević.

Nobelov komitet je juče objavio da je Srbija među 19 zemalja koje neće prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za mir u petak u Oslu.

Bojkot ceremonije je organizovala Kina jer je ovogodišnji dobitnik kineski disident Liju Sjaobo, koji je u zatvoru i koga Kina smatra državnim neprijateljem broj jedan. I njegova supruga Liju Sija je u kućnom pritvoru. Bojkot su podržale Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Pakistan, Irak, Iran, Vijetnam, Avganistan, Venecuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba i Maroko.

Odluku o tome da se Srbija priključi bojkotu doneo je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je juče novinarima objasnio da “Beograd pridaje veliku pažnju poštovanju ljudskih prava i posvećuje veliki značaj bilateralnim odnosima sa Pekingom“.

Kako “Blic“ nezvanično saznaje u Vladi, Beograd navodno nije mogao da odbije zahtev Kine jer je i kineski diplomata bojkotovao dodelu nagrade Martiju Ahtisariju pre dve godine, “što je bila značajna poruka“.

Izvor tvrdi da je “ovo prvi put da Kina traži takvu uslugu od Srbije“.

U kabinetu predsednika Srbije “Blicu” je rečeno da “nemaju komentar” na Jeremićevu odluku.

Kako “Blic” saznaje iz izvora bliskih Vladi, srpski ambasador je samo kratko obavestio Nobelov komitet da “nije u prilici da prisustvuje” ceremoniji.

Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva za spoljne poslove, smatra da je srpska diplomatija donela lošu odluku.

“Razumem da velike sile pritiskaju, da malim zemljama nije lako da se odupru, ali ima stvari zbog kojih vredi stati uspravno i reći ne. Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike, a ove godine se šalje poruka drugoj najvećoj sili sveta - Kini i kaže se da ne može ekonomska moć da bude zamena za osnovne civilizacijske vrednosti”, kaže za “Blic” Sonja Liht.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: