"I Istrani vršili ratne zločine"

Poslanik u hrvatskom parlamentu Damir Kajin kaže da su i stanovnici Istre učestvovali u ratnim zločinima nad Srbima u Sisku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

21:30

Default images

Kajin je naveo da je reč uglavnom o bivšim rudarima iz Labina.

"Do juče sam bio siguran da niko iz Istre nije počinio zločin u domovinskom ratu, ali sada tražim da policija i državno tužilaštvo istraže tu sramotu", izjavio je Kajin na konferenciji za novinare u Puli, povodom objavljivanja svedočanstva jednog pripadnika te divizije proteklog vikenda u hrvatskoj štampi.

Prema njegovim rečima, reč je o oko 80 Labinjana, pripadnika tzv. handžar divizije i bivših labinskih rudara.

Iako na konferenciji za novinare nije želeo da govori o imenima, Kajin je za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) rekao da je na čelu tzv. handžar divizije bio izvesni Ekren Mandal.

"Na čelu s izvesnim Ekremom Mandalom formirali su tzv. hadžar diviziju ili u prevodu nož-diviziju i bili zaduženi za odvođenje uglednijih i bogatijih Srba na stratišta širom sisačkog područja", kazao je Kajin.

On je istakao da o tome treba govoriti da ne bi bilo ljage na imenima hiljada ljudi iz Istre koji su dostojanstveno branili zemlju, ocenivši da je zločin u Sisku jedna od najsramotnijih stranica proteklog rata u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: