Ponedeljak, 18.10.2010.

15:53

Finska za prosleđivanje kandidature

Finska se zalaže za to da kandidatura Srbije bude prosleđena Evropskoj komisiji 25. oktobra, poručio je šef diplomatije Finske Aleksandar Stub.

Izvor: Tanjug

Default images

Stub je danas u Helsinkiju razgovarao sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

"Mislim da je sada ključno prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji i nadam se da će se to dogoditi sledećeg ponedeljka", rekao je Stub na konferenciji za novinare posle susreta sa Jeremićem.

Ministri inostranih poslova EU će se narednog ponedeljka sastati u Luksemburgu, a jedna od tema trebalo bi da bude i srpska kandidatura.

Na pitanje da li smatra da je moguće naći rešenje između želje članica EU da pomognu Srbiji da se približi Uniji i uslovljavanja Holandije saradnjom sa Haškim tribunalom, Stub je odgovorio da smatra da je rešenje moguće pronaći.

Ministar Jeremić je istakao da je za Zapadni Balkan i Srbiju ovo izuzetno važan trenutak, jer Beograd mnogo očekuje od predstojećeg ministarskog sastanka.

On se nada da će 25. oktobra kandidatura Srbije biti prosleđena Evropskoj komisiji.

"Naporno smo radili i sa drugim članicama EU kako bismo dobili podršku (na ovom polju). Ovo je težak trenutak. Vlasti u Helsinkiju su podržavale, podržavaju, a nadam se da će tako i ostati, ne samo evropske integracije Srbije, nego i celog zapadnog Balkana. Mislimo da sada jedna relativno jednostavna, tehnička odluka može da ima velike posledice, a nadam se da će te posledice biti pozitivne", naveo je Jeremić.

Povodom predstojećeg dijaloga između Beograda i Prištine, o kojem je takođe bilo reči na sastanku u Helsinkiju, Jeremić je naglasio da razgovori treba da počnu što pre.

"Moje mišljenje je da taj dijalog treba da počne što je pre moguće. Mi smo spremni i veoma cenimo to što je EU ponudila da odigra ulogu u tom dijalogu. Nadam se da će to doprineti da razrešimo otvorena pitanja koja postoje u kontekstu Kosova", dodao je Jeremić.

Šef finske diplomatije istakao je da Srbija ima izuzetno proevropsku vladu, kao i da je veoma važno da dijalog između Beograda i Prištine počne što pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: