Milosavljević: Ukinuti loše propise

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će svi loši propisi iz zdravstvenog sektora biti izmenjeni.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2010.

17:54

Default images

On je rekao da se u Ministarstvu zdravlja od početka godine analizira svaki postojeći propis iz zdravstvenog sektora i da će svi loši biti izmenjeni.

"Lekare treba osloboditi nepotrebene administracije i pacijentima olakšati neke procedure“, rekao je ministar prilikom posete Domu zdravlja "Savski venac".

“Mi u struci kažemo da je normalno funkcionisanje čoveka kad se sve uobičajene radnje poput disanja ili govora odvijaju neprimetno, pa u tom smislu i propisi treba da budu takvi da se mogu primenjivati bez smetnji", slikovito je objasnio Milosavljević.

On je naveo da je već produženo važenje uputa lekara sa mesec dana na šest meseci, da se lekovi na recept izdaju na duži period, kao i da je izmenjen način ostvarivanja prava na rehabilitaciju i na pratnju pacijenta.

"Niz novih propisa uvedeno je da se spreče situacije u kojima zdravstveni osiguranici ostvaruju pravo na dva mesta za vreme odsustva sa posla ili su sedam godina neprekidno na bolovanju, a dešavalo se i da lekari izdaju veliki broj recepata i slično", dodao je Milosavljević.

On je kazao da se uvođenje kapitacije odnosno plaćanje lekara po učinku ne može izvesti naredbom, već da je neophodan ceo proces da bi se to ostvarilo.

Ministar je u Domu zdravlja jedan sat proveo radno u ambulanti i kako je kazao, čuo niz konstruktivnih primedbi o zdravstvenom sistemu od pacijeneta.

"Ipak, niko nije rekao da je zgrada u lošem stanju ili da nema dosta zaposlenih. Primedbe su se odnosile na procedure i moram reći da su uglavnom opravdane. Mnogo sam danas naučio i od pacijenata i od kolega", kazao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: