Crnogorski jezik obavezan u školama

Crnogorski jezik, kao službeni državni jezik, postaje obavezan za škole i fakultete, izjavio je ministar prosvete Crne Gore Slavoljub Stijepović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2010.

10:32

Default images

Ranije je najavljeno da će crnogorski jezik biti obavezan u nastavi od naredne školske godine.

"U Ministarstvu prosvete pripremili smo sve stručne normativno jezičke uslove da se nastava u vaspitno-obrazovnim ustanovama odvija na crnogorskom jeziku", rekao je Stijepović u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi".

Savet za opšte obrazovanje Crne Gore nedavno je usvojio gramatiku crnogorskog jezika, a ranije je prihvaćen pravopis.

Stijepović je kazao da su "jezik i njegovo ime duša i telo jednog naroda, jedne države", i podsetio da se standardizovani crnogorski jezik već izučava na slavističkim katedrama širom sveta.

Govoreći o statusu državnog univerziteta i privatnih univerziteta u Crnoj Gori, Stijepović je rekao da država neće finansirati privatne fakultete, nego studente koji na njima studiraju, a koji su "dovoljno kvalitetni" i potrebni.

Stijepović je kao "otvoreno pitanje", označio činjenicu da u Crnoj Gori, bez licence, rade "eskpoziture" nekih visokih škola iz Srbije. On je najavio da će o tom pitanju razgovarati sa svojim srpskim kolegom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: