Održana Skupština srpske dijaspore

Srbija ima obavezu da štiti prava Srba u regionu i inostranstvu, poručio je predsednik Tadić na konstitutivnoj sednici Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.07.2010.

11:14

Default images

Na skupu u Domu narodne skupštine u Beogradu, Tadić je rekao da će Srbija štititi nacionalni, verski i kulturni identitet Srba u regionu i dijaspori.

"Neophodno je definisati nacionalnu strategiju na početku 21. veka", rekao je predsednik Srbije i istakao da izgradnja evropske i građanske Srbije istovremeno podrazumeva očuvanje nacionalnih interesa.

Izgradnja evropske Srbije ne znači odustajanje od borbe za zaštitu nacionalnih interesa, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić, učesnicima prve Skupštine dijaspore i Srba u regionu, obećavši da će se njihova matična država zalagati za očuvanje nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta svakog svog građanina.
Boris Tadiæ (Tanjug)
Govoreći o dijaspori, predsednik je skrenuo pažnju da iseljenici daju značajan doprinos ekonomiji Srbije slanjem pomoći svojim rođacima u Srbiji.

Tadić je uveravao predstavnike dijapsore da Srbija ne odustaje od odbrane Kosova. Rizikujući, kako je rekao, da bude kritikovan, on je dodao da u tom procesu važnu ulogu ima i SPC i druge verske zajednice.

"Mi smo sekularna država, ali crkva ima pravo da iskaže svoj stav o svim pitanjima kao i svaka druga institucija Srbija bi, bez uloge crkve u ključnim tačkama očuvanja nacionalne politike, imala daleko slabije potencijale za realizaciju te politike", kazao je on.

"Uloga Srpske pravoslavne crkve je fundamentalno važna, kako na Kosovu i Metohiji, tako i na svim drugim mestima koja naseljavaju Srbi, jer ona nije samo čuvar verskog identiteta, već baštini šire kulturne i nacionalne vrednosti", rekao je Tadić.

Predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić-Dejanović, je rekla da Srbi u regionu i dijaspori mogu pomoći u prevazilaženju predrasuda o Srbiji u inostranstvu.

"Skupština Srbiija iz regiona i dijaspore može da pomogne da se bolje sagledaju zahtevi dijaspore i da se učvrste njene veze sa maticom", rekla je Đukić-Dejanović.
Srðan Sreækoviæ (Tanjug)
Ministar za dijasporu Srđan Srećković najavio je da će, posle usvajanja zakona o dijaspori, uskoro biti definisana i nacionalna strategija.

Predstavnici dijaspore slažu se sa stavom ministra Srećkovića da buduće odnose treba definisati na principima partnerstva Srbije i njenih građana u rasejanju.

Skupština dijaspore ima tri ključna cilja, naveo je ministar Srećković - da vrati poverenje iseljenika u Srbiju i njene institucije, da bolje iskoristi ekonomske kapacitete dijaspore i da nastavi angažman na očuvanju nacinalnog, verskog i kulturnog identiteta među gotovo 4 miliona ljudi, nekada građana Srbije koji danas žive u svetu.

Skupština Srbije je prošle godine usvojila Zakon o Srbima u dijapori i regionu.

Za predsednika Skupštine dijaspore izabran je Slavomir Gvozdenović iz Rumunije, a verifikovano je 49 mandata delegatima iz regiona i iz celog sveta.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Srba iz dijaspore i regiona bili su i ministri Vlade Srbije, Ivica Dačić, Božidar Đelić, Žarko Obradović, Nebojša Bradić i Svetozar Čiplić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: