Ko kontroliše lekare i farmaceute?

U Srbiji ne postoji mehanizam koji bi kontrolisao ili sprečavao lekare da pod uticajem farmaceutskih kuća favorizuju njihove proizvode, piše Danas.

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

00:06

Default images

Najnovija dešavanja u koja su upleteni lekari i neke farmaceutske kuće, potvrđuje da ne postoji efikasan mehanizam kontrole sprege između proizvođača lekova i medicinara.

Esnafsko udruženje lekara, Lekarska komora, kao i njeni organi - sudovi časti, odluke o konkretnim slučajevima donose po završetku redovne sudske procedure, odnosno kada presuda postane pravosnažna.

"Ukoliko se dokaže da u postupcima lekara sa Onkološkog instituta ima elemenata nesavesnog lečenja, reč je o delu koje je kažnjivo prema Krivičnom zakoniku. Nesavesno lečenje je, kao i korupcija, ako bude pravosnažno dokazana, nedostojno lekarske profesije, a lekar u oba slučaja gubi licencu na određeno vreme“, kaže za Danas Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije, podsećajući da na suprotstavljanje korupciji u zdravstvu lekare obavezuje i Etički kodeks.

Ona objašnjava da se i ranije zalagala za kodeks farmaceutske industrije, kakav postoji u Evropi i svetu, koji bi do detalja propisivao način saradnje sa lekarima. LKS takođe predlaže da bi za držanje nekomercijalnih predavanja lekari trebalo da potpisuju izjavu (i overavaju je u sudu) da ne postoji konflikt interesa.

"Kodeks privrede je - profit. Kodeks struke, ako je „marketinški potez“, često u praksi ništa ne vredi. Nema borbe protiv korupcije bez učešća profesije. Kodeksi, koji nisu u pravnom sistemu, imaju vrednost u profesionalnim organizacijama. Ovo što se dogodilo sramota je za profesiju“, kaže za Danas farmaceutkinja Vukosava Stefanović iz udruženja Farmaceutsko jezgro.

Na pitanje da li se i kako veza farmaceutske industrije, s jedne, i lekara i klinika s druge strane, može staviti pod kontrolu, ona kaže da je teško tu spregu uopšte otkriti i dokazati bilo kakve aktivnosti.

"Iz tih razloga, lekari u svetu - predavači koji sarađuju sa farmaceutskom industrijom, pre izlaganja o leku na stručnom skupu jasno se izjašnjavaju da su u sukobu interesa. Jasno se pravi razlika i između naručenih i nezavisnih istraživanja. Granica korupcije pređena je već i činjenicom da je u svetu dozvoljeno reklamiranje lekova“, kaže Stefanovićeva.

"Granicu“ je teško postaviti, smatra naša sagovornica, ako se to ne postigne i kroz etički kodeks, odnosno bez uključivanja profesionalnih asocijacija.

Nije nepoznanica da lekari putuju na stručne skupove o trošku farmaceutskih kuća, kao i da farmaceutske kuće sponzorišu kongrese, a za to (treba li naglasiti) očekuju protivuslugu. S druge strane, ta oblast regulisana je Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima.

Stefanovićeva smatra da bi komore, kao esnafske asocijacije, trebalo same da prikupljaju podatke o tome koji profesori što drže edukaciju (koju predviđa i obavezno obnavljanje licence), sarađuju sa farmaceutskom industrijom.

Fond INOVIA, koji okuplja proizvođače inovativnih lekova u Srbiji, pre dve godine usvojio je Kodeks ponašanja u promovisanju lekova koji se propisuju i izdaju na recept, kao i komunikaciji sa zdravstvenim radnicima.

Među članovima Fonda INOVIA je i Astra Zeneka, čija su se dva menadžera našla među četvoro osumnjičenih za davanje mita. U toku jučerašnjeg dana niko iz Fonda nije odgovarao na pozive.

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka saopštila je juče da „poštuje zakone i etičke kodekse i da je spremna na punu saradnju u istrazi“. Kako se navodi u saopštenju, Astra Zeneka posluje u skladu sa svim zakonima i regulativama, uključujući i odnos prema zdravstvenim radnicima i promociji lekova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: