Zahtev da se Mladić proglasi mrtvim

Advokat porodice Ratka Mladića podnosi danas Prvom osnovnom sudu u Beogradu zahtev da se najtraženiji haški begunac, optužen za ratne zločine, proglasi mrtvim.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2010.

00:57

Default images

Zastupnik Mladićevih, Miloš Šaljić za B92 kaže da je i sam ubeđen da Mladić više nije živ, jer o njemu nema nikakvih informacija punih sedam godina.

U prilog tvrdnji da je Mladić verovatno mrtav, Šaljić iznosi njegovo zdravstveno stanje, počev od 1996. godine, kada je pretrpeo težak moždani udar.

"Nakon toga je imao više oboljenja, počev od čireva, prostate i zbog toga je dugo ležao na VMA, imao je problema i sa srcem. Kada se radi o čoveku tako narušenog zdravstvenog stanja, koji godinama ne može da koristi medicinsku negu, normalno je da se nakon sedam godina, a toliko niko za njega ne zna, niti ga je video niti čuo, očekuje da taj čovek više nije živ", kaže on.

Advokat Šaljić odbacuje mogućnost da Ratko Mladić možda živi sa lažnim identitetom, kao što je to bio slučaj sa Radovanom Karadžićem.

"Takav se čovek ne može prilagođavati kao Karadžić i živeti negde normalno pod drugim identitetom. On nije spreman na to, u njegovoj psihi nije da se pretvara, prilagođava ili slično. On je čovek sa svojim osobnim nadzorima, svojim ja i nije u mogućnosti da živi drugačiji život od onog koji je živeo do trenutka nestanka“, kaže Šaljić.

O ovakvim zahtevima, sud odlučuje na osnovu Zakona o vanparničnom postupku.

Da bi se neko proglasio mrtvim potrebno je da se za tu osobu ne zna više od pet godina, i da ima najmanje 70 godina starosti, što znači da po toj odredbi Mladiću nedostaje još tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: