Slovaci glasali za promene

Na parlamentarnim izborima u Slovačkoj opoziciona desnica je prema preliminarnim rezultatima osvojila većinu od 79 poslanika od 150 u slovačkom parlamentu.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 13.06.2010.

10:36

Default images

Međutim, premijer Robert Fico, čiji SMER ima pojedinačno najviše glasova, 35 odsto, traži da on pokuša da sastavi vladu.

Nakon što je Ured za statistiku prebrojao glasove sa 99,7 odsto birališta, Ficov SMER osvojio je 34,8 odsto glasova većine od 58,8 odsto od 4,3 miliona Slovaka koji su izašli na izbore.

Jedini mogući koalicioni partner Ficovih socijaldemokrata, nacionalistička Slovačka narodna stranka (SNS), osvojila je pet odsto, a glavni saveznik u sadašnjoj vladi, Pokret za demokratsku Slovačku bivšeg premijera Vladimira Mečijara, nakon 20 godina na opšte iznenađenje ispao je iz parlamenta.

"Rezultat od 35 odsto apsolutno je fantastičan. Spremni smo da satavljamo vladu", rekao je rano jutros Fico i dodao da će u pregovore krenuti sa svim stranakama.

Liderka druge najjače stranke, Slovačke demokratske i hrišćanske unije (SDKU), koja je osvojila 15,4 odsto glasova, Iveta Radičova poručila je Ficu da sa SMER-om nema o čemu da razgovara a novinarima je jutros rekla da još danas kreće u pregovore o vladi.

Zajedno sa Hrišćanskim demokratskim pokretoma (KDH) koji je osvojio 8,5 odsto glasova i novim strankama - liberalnom Sloboda i solidarnost i njenih 12,1 odsto glasova i novom umerenom strankom slovačkih Mađara Most-Hid, koja je dobila 8,1 odsto, Radičova kreće u pregovore o formiranju vlade.

"Poštovaćemo ako se desnica odluči za vladu. Mi im to želimo ali bićemo oštra opozicija. Za nas će takva vlada biti kao šećerlema na tanjiru. Neće izdržati ni godinu dana", kazao je Fico.

Slovački predsednik Ivan Gašparovič rekao je da će Ficu prvom dati šansu da pokuša da sastavi vladu.

"SMER je osvojio najviše glasova. Ne vidim zašto da ne poverim toj partiji da prva pokuša da sastavi vladu", kazao je Gašparovič.

Šest stranaka koje su Slovaci poslali svojim glasovima u subotu na četiri godine u parlament pokazuje da su se umorni nacionalističkom kampanjom u kojoj se neuobičajeno oštro izvlačila "mađarska karta" i strah da se na jugu Slovačke ne ponovi kosovski scenario.

Većina od 44 odsto glasova za desnicu koja je najavljivala postizbornu koaliciju pokazuje da su Slovaci odbili i populizam Ficove levice.

U parlament nije uspela da uđe Stranka mađarske koalicije koja se posle odlaska u opoziciju radikalizovala, a umesto nje slovačke Mađare zastupaće Most-Hid, koju je bivši lider SMK Bela Bugar osnovao kao novu partiju-most između slovačke većine i mađarske manjine.

U novom sazivu parlamenta prepolovio se i broj poslanika za radikalnu, nacionalističku Slovačku narodnu stranku Jana Slote koja je svoju kampanju vodila na raspirivanju šovinističkih strasti protiv Mađara i homoseksualaca.

Ulazak Bugarovog Mosta u vladu po ocenama analitičara mogao bi da poboljša do sada veoma zategnute odnose Bratislave i Budimpešte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: