Bramerc stigao u Beograd

Glavni tužilac Haskog tribunala Serž Bramerc doputovao je u Beograd i sastao se s predstavnicima službi Srbije koje se bave potragom za haškim optuženicima.

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2010.

01:53

Default images

Bramerc je u prostorijama Bezbednosno informativne agencije razgovarao sa članovima Akcionog tima za potragu za haškim beguncim, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, i operativcima te službe. Glavni tužilac Haskog tribunala je time počeo dvodnevnu radnu posetu Srbiji, u okviru priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN. a 18. juna.

Glavni haški tužilac u četvrtak se sastaje sa državnim vrhom, predsednikom Tadićem i premijerom Cvetkovićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i sa Rasimom Ljajićem, koji očekuje uspešne razgovore i pozitivan izveštaj.

"Iz prostog razloga što mi u pogledu administrativne saradnje koja podrazumeva dostavu dokumentacije, pristup arhivama, dostupnost svedoka, nemamo nijedan nerešen zahtev i to se po prvi put dešava. U pogledu drugog oblika saradnje koji podrazumeva operativne potrage za haškim optuženicima redovno smo informisali istražitelje i tužilaštvo Haškog triubnala", kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Potrage za haškim beguncima i dalje ne daju konkretne rezultate, odnosno ne dovode do hapšenja. Poslednja akcija u koju je i javnost bila uključena je ona s kraja februara kada je pretresana Maldićeva kuća na Banovom brdu.

"Pravo stanje saradnje Srbije sa Tribunalom u ovom trenutku jeste da postoje dva begunca koja i dalje nisu privedena pravdi, ali radi se sve na njihovom hapšenju, angažovane su sve moguće službe da bi se oni locirali i priveli pravdi. Mi znamo da Bramerc neće koristiti izraze kao što je puna saradnja, ali očekujemo da se iz onoga što bude bilo napisano da se vidi da se radi o punoj saradnji", objašnjava šef vladine kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović.

Izveštaj Serža Bramerca ključan je za dalje evropske integracije Srbije. Prvi sledeći korak kome se nada Beograd je deblokada SSP-a.

"Ja sam uveren da na bazi, ne samo ovoga što će videti tokom posete, jer je komunikacija sa Hagom stalna i naše akcije su stalne, da na bazi svega toga, ali i generalnog političkog ambijenta, videli smo rezoluciju o Srebrenici nego i drugih bolnih tačaka, poput ove masovne grobnice kod Raške, Srbija ne beži od teških stvari i ne beži od odgovornosti i istine i to je ta kredibilna Srbija koju sada možemo da branimo", smatra potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Prethodni Bramercov izveštaj bio je izbalansiran - pohvalan za Beograd, ali bez formulacije da je Srbija ostvarila punu saradnju sa Hagom. Ipak, doveo je do toga da Brisel odmrzavanja prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, dok ratifikacija SSP-a čeka na novu ocenu haškog tužioca koja će biti obelodanjena sredinom juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: