Opada popularnost Merkelove

Nemačka kancelarka Angela Merkel izgubila je podršku dela birača od kada je Grčka zatražila pomoć evropskih parnera za izlazak iz krize, pokazuje istraživanje.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

20:33

Default images

Istraživanje sprovedeno za maganin "Štern", a čiji su rezultati objavljeni pet dana pred važne regionalne izbore u Nemačkoj, pokazuje da je konzervativni tabor Merkelove, sačinjen od njenih demohrišćana i bavarske Socijalno-hrišćanske unije, izgubio dva odsto podrške u odnosu na prethodnbu sedmicu, zaustavivši se na 34 procenta.

Koalicioni partneri Slobodne demokrate (FDP) ostale su na osam odsto podrške.

Istraživanje je sprovedeno između 26. i 30. aprila, nekoliko dana pošto je Grčka zatražila pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Nemački birači se oštro protive pomaganju Grčkoj da se izvuče iz dugova, a Merkelova je kritikovana i jer je suviše odlugovlačila sa donošenjem odluke o pomoći, čime je, kako kažu njeni kritičari, dodatno doprinela rastu grčkog duga.

Merkelova se u nedelju suočava sa prvim izbornim testom od formiranja koalicione vlade sa FDP, pre šest meseci.

Izbori u saveznog državi Severnoj Rajni Vestfaliji mogli bi da joj ugroze većinu u gornjem domu parlamenta i tako dovedu u pitanje neke vladine programe, pre svega one o smanjenju poreza i reformi zdravstva, navodi Rojters.

Istraživanje je takođe pokazalo da je lična popularnost Merkelove pala za šest procentnih poena, na 48 procenata. Svega 41 odsto anketiranih je njenu politiku upravljanja krizom ocenilo kao dobru.

Popularnost opozicionih socijaldemokrata je, prema najnovijoj anketi, porasla jedan odsto, na 25 procenata, a Partije zelenih za dva odsto, na 16 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: