Đukić-Dejanović: Deklaracija u junu

Tekst Deklaracije parlamenta o osudi zločina nad Srbima trebalo bi da bude gotov za nedelju dana. Rasprava u junu, najavljuje Slavica Đukić-Dejanović.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 05.05.2010.

07:45

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović očekuje da će parlament do kraja juna usvojiti Deklaraciju o osudi zločina nad građanima Srbije i Srbima tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Rad na teksu Delkaracije privodi se kraju koja treba da osudi zločine nad Srbima i građanima Srbije, privodi se kraju.

Poseban akcenat stavljen je na apel parlamentima zemalja u regionu da osude zločine nad Srbima, kao što je to Srbija uradila kada je u pitanju Srebrenica.

Postoje još neke dileme, kao na primer da li u tekst uvrstiti i stradanje vojnika u Sloveniji.

"Na današnjoj sednici Kolegijuma čule su se sugestije oko poboljšanja teksta i mislim da će te sugestije biti uvažene. Bilo je sugestija da se u tu deklaraciju unesu i stradanja naših vojnika u Sloveniji, kao i zločini nad građanima Srbije koji nisu srpske nacionalnosti", rekla je Đukić-Dejanovićeva.

Jasno je da širokog konsenzusa neće biti. Jedina opozicona stranka koja je učestvovala u radu kolegijuma bio je LDP.

Deklaracijom treba osuditi zločine nad Srbima i građanima Srbije nesrpske nacionalnosti, smatra lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Kao primer, Jovanović je naveo stradanje vojnika i oficira JNA raznih nacionalnosti u vreme raspada Jugoslavije.

On je poručio da će LDP izneti svoj stav o deklaraciji "onog trenutka kada ona bude formulisana" i dodao da ovo nije prvi put da se u parlamentu razgovara o sudbini zločina nad srpskim narodom.

"Za LDP je važno da ovog puta stav parlamenta bude ozbiljniji, odgovorniji i da ne predstavlja tačku na tu vrstu politike, nego prekretnicu u odnosu prema svakoj žrtvi, pa i žrtvama koje je podneo naš narood", kazao je Jovanović.

Radikali su napustili sednicu koleguijuma jer, kako kaže šef poslanika SRS-a Dragan Todorović, Deklaracija vladajućoj većini služi samo za unutrašnju upotrebu.

"Vladajuća većina je autistična i ova Deklaracija o osudi zločina nad Srbima samo je pokušaj da se vlast opere od negativnih posledica Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici", rekao je Todorović

DSS, Nova Srbija i Srpska napredna stranka nisu ni prisustvali sednici kolegijuma.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da će vladajuća koalicija Deklaracijom o osudi zločina počinjenih nad Srbima napraviti novu grešku.

"Prvi put izdvojili su jednu grupu žrtava, srebreničke bošnjačke i muslimanske žrtve, a sada su to Srbi", rekao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, prva deklaracija je bila za međunarodnu upotrebu, a ova je za unutrašnju upotrebu i većinsko stanovništvo.

On je ponovio stav DSS da su žrtve jednake i da jedino osuda svih zločina i izraz žaljenja prema svim žrtvama može biti predmet deklaracije.

Poslanica naprednjaka Jorgovanka Tabaković ocenila je da je Deklaracija uopštena, a skupštinski kolegijum izigravanje demokratije.

"Vladajuća većina obaveštava javnost da se navodno dogovara o nečemu, a ustvari tamo samo saopštava svoje odluke", rekla je Tabaković.

Deklaracija će se, prema najvama predsednice Skupštine, naći na dnevom redu krajem maja ili početkom juna, ali svakako tokom ovog redovog zasednja koje se završva 30. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: