Neustavne blanko ostavke

Ustavni sud Srbije je ocenio da član 47 Zakona o lokalnim izborima, kojim je uveden institut blanko ostavke, nije u saglasnosti sa Ustavom Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

17:29

Default images

U saopštenju se navodi da su i odredbe člana 43 ovog zakona nesaglasne sa Ustavom, dok je postupak za ocenu ustavnosti člana 18 istog Zakona obustavljen.

Član 47 Zakona glasi: "Podnosilac izborne liste i kandidat za odbornika, odnosno odbornik, mogu zaključiti ugovor kojim će regulisati međusobne odnose i predvideti pravo podnosioca izborne liste da, u ime odbornika, podnese ostavku na funkciju odbornika u skupštini jedinice lokalne samouprave".

Funkcija odbornika, kao i druga javna funkcija, ocenio je Sud, može uvek prestati voljim njenog nosioca, ali ta volja mora da odgovara stvarnoj volji odbornika i da bude slobodno izražena.

U situaciji kada podnosilac izborne liste samostalno odlučuje da li će i kada aktivirati unapred potpisanu blanko ostavku, Sud smatra da takva ostavka ne predstavlja čin slobodne volje odbornika.

Na osnovu osporene odredbe, politička stranka može neposlušnog odbornika da zameni drugim, promeni sastav skupštine i utiče na odlučivanje u skupštini lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.

Dovođenjem političkih stranaka u pravnu poziciju da raspolažu mandatima odbornika, stvara se mogućnost da stranke, suprotno Ustavu, vlast na lokalnom nivou potčine sebi, preuzmu ulogu biračkog tela i prisvoje suverenost od građana.

Ustavni sud je utvrdio da je sa Ustavom nesaglasan i član 43 istog Zakona, za koji je samostalno pokrenuo postupak ocene ustavnosti, nalazeći da su njegove odredbe u logičkoj i sistemskoj vezi sa odredbama navedenog člana 47.

Iz sadržine člana 43 proizlazi da podnosilac izborne liste, posle utvrđivanja rezultata izbora, dobijene mandate dodeljuje kandidatima sa liste po sopstvenom izboru, a ne po redosledu koji je kandidat zauzimao na izbornoj listi, navodi se u saopštenju USS.

Time se, smatra Sud, uvodi svojevrstan oblik posrednih izbora na lokalnom nivou, a podnosioci izbornih lista se, posle glasanja, javljaju kao posrednici između birača i njihovih predstavnika.

Ustavom je izričito utvrđeno da su građani nosioci suvereniteta, da se ne može prisvojiti suverenost od građana, da građani raspolažu pravom da biraju i da to čine na neposrednim izborima, pa se, prema shvatanju Suda, svojstvo odbornika saglasno Ustavu može steći jedino neposrednim izborom.

Ustavni sud je saopštio da je obustavio postupak za ocenu ustavnosti odredaba člana 18, jer je ocenio da je zakonodavac, propisujući uslove potrebne za utvrđivanje i proglašenje izborne liste, postupio u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima i to pitanje uredio na jedinstven način za sve birače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: