Srušeno nelegalno romsko naselje

Posle nekoliko pokušaja nelegalno romsko naselje u beogradskoj opštini Čukarica je srušeno.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2010.

16:16

Default images

Onima koji imaju prijavu boravka u Beogradu opština će obezbediti nužni smeštaj, dok će ostali biti vraćeni u mesta iz kojih su došli. Gomila dasaka i kartona i poneki stari komad nameštaja jedini su tragovi baraka u kojima je živelo trideset i osam porodica.

Rušenje divljeg naselja je proteklo mirno, ali uz prisustvo većeg broja policajaca. Većina raseljenih na novi smešaj ili put čeka na dušecima i krevetima koje su izneli iz svojih nekadašnjih kuća.

"Imam troje dece, četvrto na putu, nemam gde, ovde ću da spavam“.

"Nismo zadovoljni, mi da idemo u selo, tamo ne možemo da zaradimo za hleb“.

Ovo nelegalno naselje opština Čukarica pokušava da raseli već godinu i po dana. Rušenje je, kako kažu, tri puta odlagano, pa su bageri danas bili sasvim očekivani.

Ipak, niko od raseljenih, prema obećanju iz opštine, neće ostati na ulici.

Onima koji se vraćaju u svoja mesta u narednih desetak dana biće obezbeđena sredstva za obnovu kuća, kao i socijalna zaštita. Nadležni kažu da razloga za nezadovoljstvo nema.

"Svakako da romska nacionalna zajednica mora biti zadovoljna s obzirom da nema druge alternative jer se nalaze na posedu koji je privatni posed“, navodi Vitomir Mihajlović iz Nacionalnog saveta Roma.

Podsetimo ovakav model raseljavanja nehigijenskih naselja već je primenjen prilikom rešavanja problema divljeg naselja ispod beogradskog mosta Gazela, kada je jedan broj žitelja smešten u kontejnere, a drugi deo koji nije imao prebivalište u Beogradu vraćen u mesta iz kojih potiču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: