Ubijanje i trovanje pasa u Beogradu

Večeras identifikovana osoba koja je ubila psa na Karaburmi. Na meti više nisu samo lutalice, već i psi koji imaju vlasnike.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2010.

16:00

Default images

Javnost se još nije oporavila od uznemirujućeg snimka psa sa odsečenim šapama, a već pristižu nove vesti o zlostavljanju pasa. U Beogradu je nožem zaklan rotvajler, a jutros su na Zvezdari otrovana dva psa. Osoba koja je danas na Karaburmi ubila rotvajlera, identifikovana je, saslušana i sada je na potezu Tužilaštvo, rečeno je večeras u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U MUP-u su naveli da je pas čuvao šljunkaru u tom delu grada i da je životinja ubijena iz još neutvrdjenih razloga.

Rotvajler, star četiri godine, umro je pred očima svog vlasnika, pošto ga je prethodno nožem zaklao prolaznik.

Počinilac je rotvajlera Raufa prethodno pomazio, a onda nekoliko puta ubo nožem. Kako nezvanično saznaje B92, napadač je od ranije poznat policiji i ubrzo je uhapšen, i predat Tužilaštvu

Vlasnik ubijenog psa, Dragoljub Ponjavić, kaže da je njegov pas ubijen bez ikakvog razloga.

“Uboden je više puta od prolaznika, koji su prolazili pored moje šljunkare, bez ikakvog razloga. Znači dva lica su prolazila, vodili su nekog terijera, čovek je prišao da pomazi mog psa i ubo ga više puta u predelu grudi”, kaže Ponjavić.

“Zatekao sam psa koji se kretao ka meni, zateturao se, pao i istog momenta uginuo”, navodi on.

Samo nekoliko kilometara dalje, na Zvezdari, porodica Čvorović je ispred kuće našla otrovanu svoju kucu Pipi.

Vlasnica psa Jelena Čvorović, kaže da je pored Pipine hrane našla meso pomešano sa žutim prahom. Ispostavilo se da je to pesticid koji je opasan i za ljude.

“I odmah smo je doveli kod veterinara gde su se naše sumnje potvrdile. Prošle godine, otprilike u ovo vreme, smo podneli krivičnu prijavu koja se nalazi još uvek u policiijskoj stanici Zvezdara, prijavu protiv NN lica, pošto je ovo drugi put da truju Pipi. Prošle godine su četiri psa uginula i ništa nisu uradili”, kaže Čvorovićeva.

Elvir Burazerović iz organizacije za zaštitu životinja “Orka”, upozorava da je nasilje nad životinjama samo najava da žrtve nasilnika mogu da postanu i ljudi.

“Pravno savetovalište ‘Orke’ nažalost beleži trend povećanja nasilja prema životinjama, zlostavljanje i ubijanje. Posebno se to može primetiti u poslednjih godinu i po dana, očito je da je problem napuštenih životinja do te mere eskalirao da je ovo jedna od tih manifestacija”, ocenjuje on.

Sanja Čelebićanin iz Veterinarske inspekcije smatra da su postojeći propisi dovoljni, ali da moraju dosledno da se sprovode.

Ona apeluje na građane da prijave zlostavljanje životinja, zato što je to krivično delo.

"Na građanima je da prijave, a na nama je da istog momenta izađemo na lice mesta, utvrdimo identitet životinje, pokušamo da nađemo vlasnika i da preduzmemo zakonom predviđene mere, a lokalna samouprava da napuštene životinje zbrinjava”, objašnjava Čelebećaninova.

Sve ovo izašlo je na videlo kada je pre dva dana na Medakoviću nađena kuca Mila kojoj je neko odsekao šape i ostavio je da iskrvari.

Mila se sada oporavlja, a za nju se zainteresovala specijalistkinja veterine Klaudia Boldvin, inače profesorka na državnom univerzitetu u Ajovi koja je u Srbiju došla na seminar.

"Njene rane izgledaju jako dobro i Mila dobija jako dobru veterinarsku negu. Čekamo još neke testove, ali njen puls je dobar kao i disanje, dakle time sam zadovoljna”, kaže Boldvinova.

“Što se tiče njene budućnosti, trebaće joj mnogo pažnje. Najpre zasigurno ovde, ali i nakon lečenja. Trebaće joj neko ko će provoditi mnogo vremena sa njom”, navodi ona.

Inače, Mila se i dalje nalazi kod svog veterinara i za sada će ostati tu dok se ne odluči dalji tretman kao i nabavka proteza.

Međutim, doktorka Boldvin naglašava da proteze nisu dovoljne i da će Mili još dugo biti neophodna pažnja i nega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: