Vatikan ne priznaje Kosovo zbog SPC

Vatikan nije priznao Kosovo kao državu iz obzira prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izjavio je kardinal Rimokatoličke crkve, član Papskog saveta Valter Kasper.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

19:04

Default images

"Mi, naravno, znamo da je Kosovo za SPC teška rana i bol. Znamo isto tako da je to kolevka i centar srpskog pravoslavlja na Kosovu. Mi to razumemo i želimo da imamo obzira prema tome", naglasio je kardinal Kasper u intervjuu Informativnoj službi Srpske Pravoslavne Eparhije Srednjoevropske (SOK Aktuel), prenosi katolička novinska agencija "Katpres".

Kasper je istakao da se Vatikan zalaže za zaštitu pravoslavnih spomenika, manastira i crkava na Kosovu i da je jako uznemiren zbog "određene kulturalne brutalnosti".

"Na Kosovu se razaraju važni istorijski, kulturni i verski spomenici. Toga ne sme biti. Ne može se na taj način izbrisati istorija", istakao je nemački kardinal.

Kasper je takođe rekao da treba pospešiti pomirenje Srba i Hrvata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: