Protest lekara u Bugarskoj

Bugarski lekari organizovali su mirne proteste širom zemlje zahtevajući od države da izmiri budžetske obaveze za februar, ali i izmene u zdravstvenom sistemu.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

11:54

Default images

Predsednik Bugarskog lekarskog saveza (BLS) Cvetan Rajčinov izjavio je da država nastavlja da kasni u prenošenju sredstava. Prema njegovim rečima, novac za februar trebalo je da bude prebačen do kraja marta, ali to nije učinjeno, te da su izmirene jedino obaveze bolnicama za januar.

Lekari zahtevaju i promene u sistemu zdravstva, koji će omogućiti bolnicama poštenu konkurenciju u kojoj će uspeh ili neuspeh zavisiti od slobodnog izbora pacijenata, a ne od kabinetskih odluka činovnika iz Ministarstva zdravstva.

Rajčinov je rekao da su regionalni odbori lekarskog saveza sami doneli odluke o načinu protesta, ali da su u svim zdravstvenim centrima obezbeđene ekipe za hitne slučajeve.

Država je, međutim pre uskršnjih praznika izmirila obaveze prema privatnim lekarima, ali oni su se solidarisali sa svojim kolegama i podržali mirne proteste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: