Kušner sa zvaničnicima Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Francuske Bernarom Kušnerom o nastavku evropskih integracija Srbije i o Kosovu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 01.03.2010.

00:38

Default images

Navodi se da je Tadić istakao da Francuska jasno podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Sagovornici su se, dodaje se, složili da Srbiji neće biti postavljani novi, dodatni uslovi za članstvo. Predsednik je, kako se ističe, rekao da Srbija očekuje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde otvoriti put ka pronalaženju održivog i kompromisnog rešenja za Kosovo.

Srbija je pred vratima Evropske unije i Francuska čvrsto veruje da je budućnost Srbije da bude u Uniji, kaže za B92 francuski šef diplomatije.

Po njegovom mišljenju odnosi sa Kosovom treba da budu jednostavniji, na prijateljskoj osnovi, manje zategnuti, što će, kako kaže, svakako olakšati budućnost Srbije u EU.

"Predsednik Sarkozi i ja ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo, već tražimo da započne proces dijaloga, angažovanja, opuštanja, normalizacije odnosa. Mnogo je ljudi među 27 članica koji se ne slažu sa novim proširivanjem Unije, rezervisani su. Uostalom već smo stekli iskustvo sa jednom podeljenom zemljom, Kiprom, i nismo spremni da to ponovimo. Ne kažem da postoji uslovljavanje ili preduslov rešite problem Kosova, a na Kosovu rešite problem sa Srbijom, ne, već već atmosfera koja će, jednom kada postanete član Evropske unije, omogućiti da se sve reguliše“, rekao je Kušner za B92.

Intervju sa ministrom inostranih poslova Francuske Bernarom Kušnerom možete videti u našim vestima u 18 i 30.

Francuski šef diplomatije i predsednik Srbije Boris Tadić složili su se da Srbiji neće biti postavljani novi, dodatni uslovi za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno, Tadić je rekao i da Srbija očekuje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde otvoriti put ka pronalaženju održivog i kompromisnog rešenja za Kosovo.

Najavljeno je i da će sporazum o strateškom partnerstvu Francuske i Srbije biti potpisan za vreme posete francuskog predsednika Nikole Sarkozija Srbiji.

O daljim evropskim integracijama Srbije šef francuske diplomatije razgovarao je i sa svojim srpskim kolegom Vukom Jermićem, kao i s potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

"Rekao sam i ponoviću: Srbija ima svoje prirodno, istorijsko, kulturno, političko mesto u Evropi. Srbija ima pravo na svoje mesto u Evropskoj uniji", smatra Kušner.

"Drago mi je što nakon današnjih razgovora mogu da kažem da se ta pozicija Francuske ne menja i mi i danas uživamo podršku Francuske na putu ka Evropskoj uniji“, ističe ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Iz Beograda francuski šef diplomatije putuje u Prištinu.

Podrška Srbiji na putu u EU

Božidar Ðeliæ i Bernar Kušner (Tanjug)
Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić razgovarali su u Beogradu o procesu evropske integracije Srbije i planovima za naredne korake, kao i o saradnji dveju zemalja, saopšteno je iz Vlade.

Kušner je podvukao da Francuska u potpunosti podržava Srbiju u procesu evropske integracije, kao i da će podržati sve dalje inicijative i aktivnosti koje Srbija u ovom procesu preduzima, dodaje se u saopštenju.

"Istaknuto je da će Francuska podržati i inicijativu da sedište sekretarijata buduće Transportne zajednice jugoistočne Evrope bude u Beogradu", piše u saopštenju.

Kušner je, kako se dodaje, pohvalio aktivnosti Srbije u procesu izrade strategije EU za Dunavski region i istakao da i Francuska, iako nije zemlja dunavskog sliva, želi da u svojstvu posmatrača bude uključena u ovaj proces.

Konstatovano je da je bilateralna saradnja znatno poboljšana, ali i da ima prostora za njeno dalje unapređenje, piše u saopštenju.

Đelić je istakao da su ključne oblasti od interesa za ulaganje francuskih kompanija u Srbiji izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja Koridora 10, kao i ulaganja u oblasti energetike i lokalne infrastrukture.

Kušner obišao Đinđićev grob

Bernar Kušner i Ružica Ðinðiæ položili venac na grob Zorana Ðinðiæa (Tanjug)
Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner položio je venac na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića u Aleji velikana na Novom groblju.

Kušner je položio venac na Đinđićev grob u pratnji supruge ubijenog premijera Ružice Đinđić i španskog ambasadora Injasija de Palasija Espanje.

Simić: Ključna teme Kosovo i Euleks

Bivši ambasador u Francuskoj i profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić kaže da će ključna tema biti Kosovo i uloga Euleksa.

"Zbog same činjenice da je ovo prva poseta francuskog ministra spoljnih poslova od jula 2007, odnosno od proglašenja nezavisnosti Kosova, može se reći da je cilj posete normalizacija i dalji razvoj odnosa Beograda i Pariza" , kaže Predrag Simić.

On veruje da će ključna tema biti Kosovo i uloga Euleksa.

"U javnosti se dosta spekulisalo da je Francuska nezadovoljna stavom Beograda i prema Euleksu i najavama da bi Beograd posle iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde, o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, mogao da pokrene novu akciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je on.

"Mislim da je poruka već poznata, da je za Francusku Kosovo svršena stvar i da se od Beograda očekuje, ne da prizna Kosovo, ali da sarađuje sa Euleksom i da pomogne u normalizaciji situacije na Kosovu. Verovatno je da će u tom sklopu predmet biti i kontroverzni plan Pitera Fejta, koji je i među Srbima na Kosovu, a i kod vlasti u Beogradu naišao na vrlo nepovoljne reakcije, ali i ocene", smatra Simić.

Podrška Francuske evropskim integracijama ne treba da se dovodi u pitanje, smatra Simić, ali postoji mogućnost da će Francuska tražiti od Srbije da donekle preformuliše svoje stavove o Kosovu na putu evropskih integracija.

Simić veruje da poseta Kušnera predstavlja i nagoveštaj posete francuskog predsednika Nikole Sarkozija Srbiji, što se najavljuje već dve godine.

"Stav Pariza je da obično dolazak, tj. poseta francuskog predsednika, mora biti vezan i za neke krupnije prodore u bilateralnim odnosima, ali i odnosima sa Evropskom unijom. Prema tome, mislim da će ovo biti prilika da se porazgovara o mogućim temama, ali da će francuski predsednik sačekati nešto što bi se moglo proceniti kao krupniji prodor, da li je to pitanje saradnje sa Hagom, izručenje Mladića ili nešto drugo, o tome će biti reči tokom boravka Bernara Kušnera u Beogradu", kaže Simić.

Prema Simićevim rečima, osim Kosova i evropskih integracija Srbije, postoji i niz drugih pitanja koja su otvorena između Beograda i Pariza.

Jedno takvo pitanje su i francuske investicije koje već neko vreme stagniraju, zatim trgovinska saradnja između dve zemlje, koja se uspešno razvijala do 2007, posebno kada je reč o srpskom izvozu u Francusku.

Ta saradnja je poslednjih godina takođe stagnirala, podseća Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: