Skuplji struja, telefon, gorivo…

Struja u Srbiji od sutra skuplja u proseku za 10 odsto. Uskoro skuplji gorivo i pretplate za telefon i kablovsku.

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2010.

12:18

Default images

Od početka marta građane očekuje niz poskupljenja. Struja je od sutra skuplja u proseku za 10 odsto, a najavljeno je i poskupljenje telefonske i kablovske pretplate. Kada Ministarstvo finansija odobri, posokupeće i benzin.

Direktor Instituta za tržišna istraživanja kaže za B92 da, kakva god obrazloženja za poskupljenja bila, trenutna ekonomska situacija se svakodnevno pogoršava, jer će ionako loš standard građana, biti dodatno pogoršan.

Poskupljuje struja, telefon, kablovske usluge. Najavljeno je i poskupljenje goriva. I dok u Vladi insistiraju na stabilnosti cena i uveravaju da inflacija neće preći projektovanih 6 odsto, ono što će ostati u džepu građana posle plaćanja režija govori suprotno.

Pojedini građani, sa kojima je razgovarala ekipa TV B92, čak kažu da novca neće imati ni za osnovne račune:

"Već sada imamo neplaćenih, i ne znamo uopšte kako ćemo ih plaćati. Ne znam kako će proći ovi što su sada ostali bez posla. Nemaju plate, nemaju ništa, a moraju da plate račune."

"Ja ću nekako izdržati, a deca moja neće sigurno, zato što su male plate, ja imam penziju i pomažem im eto - to je to."

"Šta bi trebalo da uradim, da kukam, ne vredi ništa, da pokušate da smanjite nešto gde možete, da uštinete da biste mogli to da platite.”

"Evo sad sam rekao ovom gospodinu da se drži šta je premijer rekao - stabilnost cena kod koga sam kupio čaj. Pa držim se šta premijer priča."

Direktor Instituta za tržiušna istraživanja Miloje Kanjevac kaže da će poskupljenja kao što je to obično slučaj pogoditi upravo najsiromašnije.

"I da nema poskupljenja, narod će teško da živi. A poskupljenje novo to je novi teret na sirotinju, prvo siromašni će da stradaju pa redom, dok stigne do velikih, možda oni veliki neće da osete, ali će cela država da oseti”, upozorava Kanjevac.

“Prema tome, poskupljenje nikako, bilo kako da ga obrazlažu, nije dobro i u svakom slučaju pada standard sirotinji", ocenjuje on. Kanjevac objašnjava i da će, uz nova poskupljenja teško doći do povećanja tražnje koju najavljuju u Vladi kao posledicu pozitivnih kretanja u privredi.

"Otkud da kupuju više kad imaju manje para. Ne mogu, ne može. Ako ste vi ograničili plate, pa da li ćemo ih pustiti malo, da li ih nećemo pustiti", kaže Kanjevac.

"Ne može neko da podigne cenu ovoga ili onoga, a da građanima bude bolje, a građani imaju iste pare, ne može", smatra on.

Do kraja godine nije isključeno da dođe do ponovog poskupljenja struje, ali će to, prema najavama iz Ministarstva energetike zavisiti od stanja stanja u privredi i toga da li će biti nastavljen trend rasta.

Koliko će struja biti skuplja

Struja u Srbiji poskupeće od sutra za domaćinstva u proseku za 11 odsto. Kako se navodi u saopštenju Elelektroprivrede Srbije, za potrošače sa dvotarifnim brojilima u "zelenoj zoni", cena kilovat-časa u višoj tarifi biće 4,416 dinara, a u nižoj 1,104 dinara, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV).

Potrošači u "plavoj zoni" će korišćenje struje u višoj tarifi plaćati 6,624 dinara za kilovat-čas, a u nižoj 1,656 dinara.

Vlasnici dvotarifnih brojila, koji su u "crvenoj zoni", kilovat-čas u višoj tarifi će plaćati 13,248 dinara, a u nižoj 3,312 dinara.

Potrošači sa jednotarifnim brojilima će u "zelenoj zoni" kilovat-sat plaćati 3,864 dinara, u "plavoj zoni" 5,796 dinara, a u "crvenoj zoni" 11,592 dinara.

Sve cene su bez uračunatog PDV, koji iznosi 18 odsto.

Naknada za merno mesto za domaćistva poskupeće za 9,18 dinara na105,01 dinara, a obračunska snaga poskupeće za dva dinara 27,816 dinara po kilovatu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Poskupljenje struje od 1. marta Vlada Srbije je odobrila 28. januara.

Prethodno poskupljenje struje u Srbiji, u proseku za 8,9 odsto, bilo je 1. avgusta 2008. godine.

Zelena zona odnosi se na potrošnju do 350 kilovat-časova, plava zona je za potrošnju od 351 od 1.600 kilovat-časova, crvena zona je za potrošnju od 1.601 kilovat-časa naviše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: