Janković:Istraga protiv stražara CZ

Ombudsman Saša Janković kaže da će ovih dana biti okončan izveštaj u kome će biti predloženo pokretanje postupka protiv stražara u CZ u Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.02.2010.

12:17

Default images

Za stražara je jedan od šest pritvorenika, koji su optuženi za međunarodni terorizam, rekao da je primenjivao fizičku silu. Reč je o šestočlanoj grupi Anarhosindikalne inicijative, koja je optužena zbog bacanja zapaljenih flaša na grčku ambasadu i napisala slovo A na zidu te ambasade u avgustu prošle godine.

Janković je rekao da su ih on, njegov zamenik i saradnik posetili u Centralnom zatvoru pet radnih dana pre nego što su pušteni da se brane sa slobode, razgovarali sa njima i sa upravom zatvora.

Janković je kazao da su ti ljudi gotovo šest meseci proveli u pritvoru i da se u Srbiji često događa da pojedini osumnjičeni provedu u pritvoru puno vremena, tako da pritvor postaje vrsta kazne.

Jedan od pritvorenih kazao je da se prema njemu nečovečno i nehumano postupalo i u pritvoru i prilikom davanja iskaza, rekao je Janković, dodajući da će, ukoliko se pokažu tačnim te optužbe, biti pokrenut ne samo disciplinski, već i krivični postupak.

Janković je rekao da će biti provereno i kako se dogodilo da su dve osobe koje su, nakon što su osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode, došle da im izraze podršku razvijanjem transparenta u holu Palate pravde, puštene iz pritvora četiri sata po isteku propisanog 48-časovnog zadržavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: