Vujanović: Irinej negira Crnogorce

Crnogorski predsednik Filip Vujanović ocenio je da izjava srpskog patrijarha Irineja da su Crnogoci i Srbi jedan narod predstavlja negaciju crnogorskog naroda.

Izvor: Beta, TV CG

Petak, 05.02.2010.

08:43

Default images

Vujanović je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da je to "neočekivano i neobično" od nekog od koga se "očekuju dobre i blage poruke". On smatra da takve izjave srpskog patrijarha ne idu u korist ni Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, za čijeg je mitropolita Amfilohija rekao da "nikada nije osporavao crnogorsku naciju, bez obzira što se oseća Srbinom".

Crnogorski predsednik je, međutim, ocenio da izjave novog srpskog patrijarha ne treba "prenaglašavati" i da očekuje da će se sa njim o tome "moći otvoreno i argumentovano razgovarati".

Vujanović je ponovio stav da neće potpisati ukaz o imenovanju ambasadora u Prištini dok se ne prizna crnogorska manjina na Kosovu.

Vujanović je ocenio da je "neprimereno" što na Kosovu Crnogorci nisu ustavom priznati kao manjina, da je to "ponižavajuće" za njih i za Crnu Goru.

Reakciju Beograda na uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice sa Prištinom Vujanović je nazvao "emotivnom".

Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da bude prenaglašena ni stroga u ispoljavanju nekih svojih odluka, a Crna Gora ne treba negativno da doživljava tu reakciju.

Crnogorski predsednik je naveo da je predsednik Srbije Boris Tadić "uvek dobrodošao" u Crnu Goru i da bi bilo "dobro da je što pre poseti".

Govoreći o mogućem povlačenju premijera Mila Đukanovića sa te i funkcije lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Vujanović, koji je njegov stranački kolega, rekao je da o tome u stranci do sada nije bilo reči.

"Verujem da mu (Đukanoviću) treba ostaviti da to pitanje kandiduje onda kada bude aktuelno. Ovo nije vreme aktuelnosti te teme", rekao je Vujanović i dodao da će, kada ono dođe na dnevni red, Đukanovića "snažno ubeđivati da ostane na čelu DPS-a i vlade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: