Umro pisac Džerom D. Selindžer

Džerom Dejvid Selindžer, čuveni američki pisac i autor kultnog romana "Lovac u žitu", preminuo je danas u Nju Hempširu, u 91. godini.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

20:17

Default images

Pored romana "Lovac u žitu", štampanog u više od sto izdanja i deset miliona primeraka, Selindžer je u književnosti ostavio trag i zbirkama "Za Esme", "Visoko podignite krovnu gredu, tesari", "Simor: uvod" i "Freni i Zui".

Rođen je 1919. godine na Menhetnu, učestvovao u Drugom svetskom ratu i invaziji na Normandiju, tokom boravka u Evropi bavio se pisanjem i upoznao Ernesta Hemingveja.

Glavni junak njegovog najpoznatijeg dela "Lovac u žitu", objavljenog 1951. Holden Kolfild, postao je kultni lik širom sveta, a i sam Selindžer često ga je opisivao kao svoje "drugo ja".

Veći deo života, posle dva neuspela braka, Selindžer je proveo u malom mestu Korniš, izbegavajući javnost.

Iako je napisao samo nekoliko knjiga, a od 1965. nije objavio nijedno delo, Selindžer je ostao jedan od najčitanijih i najznačajnijih pisaca 20. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: