Obama: Mere za pomoć srednjoj klasi

Predsenik SAD Barak Obama najavio je paket mera za pomoć porodicama srednje klase, koja je prema procenama, do sada podnela najveći teret finansijske krize.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

01:28

Default images

"Srednja klasa je već duže vremena na udaru. Moramo da preokrenemo taj trend i obezbedimo sigurnost za srednju klasu", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom na kojoj je predstavio okvirne delove svog "govora naciji" koji će održati u sredu, 27. janura.

Kako je stopa nezaposlenosti u SAD dostigla 10 odsto, očekuje se da će Obama najaviti određene poreske olakšice, pre svega za roditelje maloletne dece i studente, zatim starije osobe i one pred penzijom.

Među inicijativama su povećanje federalnih fondova za decu u iznosu od 1,6 milijardu dolara, kao i ograničenje otplate studentskih zajmova na 10 odsto iznad prosečnog ličnog dohotka.

"Isuviše mnogo Amerikanaca bilo je u sopstvenoj bolnoj recesiji, mnogo pre nego što su je ekonomisti proglasili", rekao je Obama.

On je istakao da je otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti "najvažnija pojedinacna stvar koja se mora uraditi da bi se oporavila srednja klasa".

Prema saznanjima "Njujork tajmsa", među merama će biti i obaveza kompanija da svojim radnicima ubuduće uplaćuju penzione doprinose na posebne račune.

Biće predloženo i da se poveća povraćaj poreza porodicama sa decom sa dosadašnjih 20 odsto na 35 odsto za one porodice koje imaju godišnja primanja manja od 85.000 dolara. Bela kuća je izračunala da će se time udvostručiti pomoć najugroženijim porodicama.

Američki mediji ukazuju da je najavljeno obraćanje Obame došlo u politički vrlo osetljivom trenutku za njegove demokrate, jer je stranka nedavnim porazom na izborima u Masačusetsu izgubila jedno senatorsko mesto.

Obama bi zbog toga, prema pisanju medija, mogao da iskoristi svoj govor i za slanje jasnih političkih poruka koji treba da ojačaju poziciju Demokratske partije među biračima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: