Profesionalcima naplata dugova

Sudske izvršitelje ubuduće će u najtežim predmetima zamenjivati profesionalni izvršitelji, nova profesija u pravosudnom sistemu Srbije, saznaje "Politika".

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

01:28

Default images

Novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju (sadašnji Zakon o izvršnom postupku) kojim će profesionalni izvršitelji biti uvedeni u pravosudni sistem, neće smeti preko reda da uzimaju predmete u rad, niti da biraju koje će od njih da izvrše.

Ukoliko privatni izvršitelji nanesu štetu učesnicima u sudskom postupku, nedolično se ponašaju ili ne poštuju propisanu tarifu za svoje usluge, protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak.

Na izradi novog zakona radila je radna grupa Ministarstva pravde, a tehničku podršku dao je USAID, program za reformu stečajnog i izvršnog postupka.

Profesionalni izvršitelji za koje će moći da se kandiduju pravnici sa položenim pravosudnim ispitom i iskustvom na radu u pravosuđu, uvode se u izvršni sistem paralelno sa već postojećim sistemom sudskog izvršitelja s tim što će se ubuduće isključivo sudsko izvršenje zadržati kada su u pitanju porodični odnosi ili kada je u pitanju radnja koju može da učini samo neko treće lice, a to su, primera radi, postupci vraćanja zaposlenog na rad, upisi u javne knjige…

Građani će, ističu u ministarstvu, moći da odluče hoće li angažovati službene ili privatne izvršitelje, za čije će angažovanje morati da izdvoje novac.

Tako će se, napominju, razviti konkurencija između države i nove izvršiteljske profesije, a građani će birati šta smatraju boljim.

Očekuje se da privatni izvršitelji znatno pomognu u izvršenju, odnosno naplati takozvanih komunalnih dugova (računa "Infostana", "Parking servisa", telefonskih računa) s obzirom na to da su sudovi, posebno beogradski, ali i u drugim većim gradovima zatrpani predmetima, a ne postoje tehničke mogućnosti da se postupak izvršenja brzo okonča, zbog malog broja izvršitelja.

Profesionalni izvršitelji će biti izuzetno kontrolisani. Kontrolisaće ih izvršni sudija koji sprovodi izvršni postupak, komora izvršitelja i na kraju ministar pravde.

U zakonu je tačno navedeno koje su to povrede radne i profesionalne obaveze koje podležu disciplinskoj odgovornosti. Sankcije će biti adekvatne težini učinjene povrede: opomena, javna opomena, novčana kazna, privremena suspenzija i razrešenje.

S obzirom na to da se mnogo govori o smanjenju broja zaposlenih u sudskoj administraciji, pa samim tim i broja sudskih izvršitelja, postavlja se pitanje hoće li zbog toga doći do zagušenja u izvršenju sudskih odluka.

"Procena je da će se u narednoj godini efekti ovog zakona osetiti u manjoj meri s obzirom na smanjenje broja sudskih izvršitelja, sudske administracije, izvršnih sudija, nove organizacije sudova. Tek u oktobru naredne godine, otprilike, najranije možemo da očekujemo da profunkcioniše sistem profesionalnog izvršitelja. Do tada moramo da se strpimo", objašnjavaju u ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: