Epidemiolozi za, ministar protiv

U Radnoj grupi za pandemiju postoje suprotni stavovi o potrebi da određene grupe građana prime dvostruke doze vakcine protiv novog gripa, piše "Danas".

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2009.

01:48

Default images

Epidemiolozi Vladimir Petrović i Goranka Lončarević, članovi Radne grupe, preporučuju da osobe starije od 60 godina i deca mlađa od devet godina prime duplu dozu vakcine protiv novog gripa, dok ministar zdravlja Tomica Milosavljević tvrdi da je jedna doza dovoljna.

Epidemiolog Vladimir Petrović kaže da se vakcina daje u jednoj dozi, ali da je preporučeno da osobe starije od 60 godina, deca mlađa od devet godina, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom prime još jednu dozu.

"Nakon što svi građani prime po jednu dozu vakcine, preporučeno je da ove grupe prime još jednu dozu u razmaku od tri nedelje, jer je kod primene samo jedne vakcine kod ovih kategorija pacijenata primećen slabiji imunološki odgovor", kaže Petrović i dodaje da zaštitni efekat vakcine iznosi 72 do 96 odsto.

I epidemiolog Goranka Lončarević kaže da je preporuka da osobe starije od 60 godina, odnosno sa oslabljenim imunitetom, imaju mogućnost da prime dve doze.

"Tu je i kategorija dece od šest meseci do osam godina, jer je kod tih kategorija i kod primene sezonske vakcine registrovan slabiji imunološki odgovor. Zbog toga se preporučuju dve doze", rekla je Lončarevićeva.

S druge strane, ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da Svetska zdravstvena organizacija savetuje samo jednu dozu vakcine.

"U početku je bila preporuka da se primene dve doze, ali u poslednja dva meseca jasan je stav da je jedna doza sasvim dovoljna", rekao je Milosavljević juče na konferenciji za novinare.

On je kazao da je zadovoljan dosadašnjim odzivom za vakcinaciju, sa više od 62.000 vakcinisanih i dodao da će domovi zdravlja, poput Čukarice, Savskog venca i Voždovca, koji su utrošili prvi kontingent vakcina, dobiti novu količinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: