Dugalić: Spora reakcija NBS

NBS je presporo intervenisala na smirivanju kursa jer je povećanu tražnju za devizama mogla da predvidi, smatra Veroljub Dugalić iz Udruženja bankara.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

01:31

Default images

Pored poslodavaca, koji kažu da će zbog naglog slabljenja vrednosti dinara u godišnjim izveštajima izgubiti velike sume novca, Narodnoj banci zameraju i u Udruženju banaka jer je, kako kaže generalni sekretar Udruženja Veroljub Dugalić, presporo intervenisala na smirivanju kursa i pored toga što povećanju tražnju za devizama bilo moguće predvideti.

"Zbog promene strukture obavezne rezerve banke su bile prinuđene da se pojave na tržištu i da kupe 144 miliona sredstava, pre svega evra, da bi strukturu obavezne rezerve prilagodile promenjenim uslovima koje je Narodna banka Srbije uvela pre izbesnog vremena“, objašnjava Dugalić.

Dugalić se, međutim, slaže sa guvernerom NBS Radovanom Jelašićem da Srbiji nije potreban prelazak sa plivajućeg na fiksni kurs.

"Niko se ne zalaže za fiskni kurs, on je dugoročno posmatrano poguban, jer bi doveo brzo do potpunog iscrpljivanja naših devizniih rezervi“, rekao je Dugalić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da nema razloga za zabrinutost zbog pomeranja deviznog kursa i trenutnog slabljenja dinara, jer su devizne rezerve zemlje veće nego ikada ranije.

Premijer je za magazin "Ekonomist" naglasio da ne treba vršiti pritisak na guvernera Jelašića kada je reč o tome kakvu će monetarnu politiku voditi, ali da ne vidi razlog da se ne razgovara o temama neophodnim za vođenje uspešne fiskalne i monetarne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: