Crna Gora će poštovati odluku MSP

Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da će Crna Gora poštovati odluku Međunarodnog suda pravde koja se odnosi na status Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 16.12.2009.

01:09

Default images

Poštovaćemo odluke svih međunarodnih institucija jer Crna Gora želi da bude njihov pouzdan partner. Svakako ćemo poštovati i odluke Međunarodnog suda pravde, pa i onu koja se odnosi na status Kosova. Dakle, ako ta odluka svojom eksplicitnošću uputi jasnu poruku, imaćemo odgovoran odnos prema njoj", kazao je Vujanović u intervjuu za "Večernje novosti".

Na pitanje da li će biti odloženo otvaranje crnogorskih diplomatskih predstavništava u Prištini dok sud ne donese odluku o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo suprotno međunarodnom pravu, Vujanović je kazao da Crna Gora mora da vodi računa o interesu suseda.

"Posebno Srbije, sa kojom imamo izraženu bliskost. Ali, pre svega, moramo slediti svoje interese. Odluku o priznanju Kosova doneli smo uvažavajući naše integracione ciljeve, potrebu dobre komunikacije Podgorice i Prištine, očekujući razumevanje Beograda...", rekao je on.

"Za očekivati je da i Priština sada razume da moramo voditi računa o interesu priznanja naše manjine na Kosovu i jasnom i proverenom stavu o obezbeđenju dobrovoljnog i održivog povratka izbeglica sa Kosova", smatra Vujanović.

Vujanović je rekao i da je uspostavljanje diplomatskih odnosa u nadležnosti vlade i resornog ministarstva.

"U procesu razmene ambasadora, gde predsednik države ima svoju nadležnost, ja ću svakako voditi računa o tome sa maksimalnom odgovornošću", kazao je on.

Govoreći o otvaranju konzulata Srbije u Crnoj Gori Vujanović je rekao da Crna Gora smatra da s obzirom na veličinu njene teritorije
nema potrebe da bude više od jednog konzulata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: