Dragutinovićeva o detaljima budžeta

Podsticanje privrede i izgradnja infrastrukturnih projekata prioritet novog budžeta. Plate i penzije ostaće zamrznute, rekla je ministarka Diana Dragutinović.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 02.12.2009.

13:20

Default images

Budžet za 2010. godinu, koji je javnosti danas predstavila ministarka finansija Diana Dragutinović, u toku dana će biti prosleđen Skupštini Srbije. Ministarka očekuje da će skupština ovaj najvažniji zakon usvojiti u skladu sa zakonskim rokom, odnosno do 15. decembra.

Budžet za iduću godinu, koji je Vlada usvojila sa mesec dana zakašnjenjenja, biće razvojni, sa prioritetom nastavka izgradnje Koridora 10.

Ministarka Diana Dragutinović nada se da će budžet za 2010. proći bez problema. Ključne brojke su poznate već iz dogovora sa MMF-om.

Prihodi u idućoj godini će iznositi 656 milijardi, rashodi 763, a kad se podvuče crta ostaje deficit od 107 milijardi.

Deficit će se pokriti uglavnom povoljnim kreditima međunarodnih finansijskih institucija.

Najveću stavku na strani rashoda - 34 odsto, predstavljaju izdvajanja za organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, kao što su penzioni i zdravstveni fond.

Slede rashodi za plate koji će iznostiti 24 odsto ukupnih izdvajanja iz budžeta, a na trećem mestu su izdaci za socijalnu zaštitu.

Uprkos krizi i neophodnoj štednji, Srbija će iduće godine imati razvojni budžet.

I u idućoj godini ostaju subvencije za kredite privredi, kao vid pomoći borbe za likvidnost, ostaje i program “staro za novo” kao i subvencije za kupovinu stanova.

U budžetu za iduću godinu ima i novina, pa će tako biti precizno prikazana nepovratna pomoć iz raznih fondova, poput pretpristupnih fondova EU, a jasno će se prikazati i svi dodatni prihodi direktnih i indirektnih budžetskih korisnika.

Plate u idućoj godini ostaju zamrznute, ali se ukida tzv. “krizni porez”, odnosno dodatno oporezivanje natprosečnih zarada u javnom sektoru.

Takođe je i u budžetu projketovan privredni rast od 1,5 odsto.

Đelić: Budžet realnosti

Budžet za 2010. godinu je realan budžet koji dolazi u momentu kada finansijska kriza jenjava, ali ekonomska kriza još nije nestala, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Đelić je rekao da pretpostavka o povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 odsto pokazuje da i u domenu privrede Srbiju očekuje postepeni izlazak iz krize, kao i ostatak Evrope.

"Ali, moramo biti oprezni, a ta vrsta opreznosti se vidi u tome da je Vlada pribegla zamrzavanju plata i penzija i za sledeću godinu. Očekujem da će to biti poslednja godina za ovakve mere", rekao je Đelić.

S druge strane, naveo je Đelić, "budžet će doprineti očuvanju privredne strukture naše zemlje i iz tog razloga nastaviće sa merama ekonomskog oporavka koje je Vlada usvojila u januaru i revidirala u maju ove godine".

Đelić smatra da se primećuje odlučnost u budžetu, jer su oskudna sredstva za infrastrukturu fokusirana na ključne, prioritetne projekte, poput Koridora 10 i autoputa južni Jadran.

Prema rečima Đelića, budžet je realan, jer će obezbediti stabilnost dinara i stabilnost cena i doprineti da se sačuva domaća privredna infrastruktura i finansiranje ključnih infrastrukturnih projekata, kao i socijalnih davanja koja su garantovana zakonom.

Budžet je mogao da bude "ofanzivniji, ali je pod ovim okolnostima to najbolji koji smo mogli da uradimo", smatra potpredsednik Vlade.

"Velika većina stavki je morala da se očuva na nominalnom nivou, ali se, ipak, pronašla snaga da se budžet nauke poveća za 12 odsto, sa osam na devet milijardi dinara", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: