Španija neće priznati Kosovo

Španija neće priznati nezavisnost Kosova, ali će omogućiti Prištini da u učestvuje na sastancima koje Madrid bude organizovao tokom svog predsedavanja EU.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

15:27

Default images

Ministar spoljnjih poslova Migel Anhel Moratinos, govoreći pred komisijom parlamenta o prioritetima za vreme španskog predsedavanja EU u provoj polovini 2010. godine, precizirao da će Kosovo učestvovati na svim takvim skupovima u skladu sa "prihvaćenim međunarodnim okvirima i mehanizmima".

On je, kako su preneli španski mediji, takođe rekao da će španska vlada održavati kontakte sa kosovskim vlastima na multilateralnom nivou bez priznavanja secesije Kosova od Srbije.

"Mi nećemo sprečavati razvoj, institucionalnu i političku stabilnost Kosova, ali nemojte od nas tražiti da obrazlažemo zašto je Španija uradila nešto što je u skladu sa međunarodnim pravom", objasnio je Moratinos.

On je istakao da odbijanje Španije da prizna nezavisnost Kosova nije posledica "hira", niti "političkog oportunizma".

Šef španske diplomatije je, međutim, nagovestio mogućnost da Španija promeni stav i prizna Kosovo, ali tek kada bi to učinile Ujedinjene nacije ili kada bi Srbija postigla dogovor sa vlastima u Prištini.

On je rekao da će za Španiju biti važna i odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova koju će taj sud doneti na zahtev Srbije, ali da Madrid ne namerava da otvori diplomatsku kancelariju u Prištini.

Moratinos je poslanike obavestio i da će se Španija u periodu predsedavanja Unijom zalagati za integraciju svih zemalja zapadnog Balkana u EU, javili su španski mediji.

Španija je jedna od pet članica EU - zajedno sa Slovačkom, Rumunijom, Grčkom i Kiprom - koje nisu priznale jednostrano otcepljenje Kosova od Srbije proglašeno u februaru 2008. godine. Kosovo su do sada kao nezavisnu državu priznale ukupno 63 zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: