Tadić: Odmrznuti prelazni sporazum

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija učiniti sve kako bi do kraja godine bila odmrznuta primena Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

14:30

Default images

"Mi ćemo pažljivo analizirati sve poruke koje dobijamo iz Evrope i učinićemo sve da odmrznemo do kraja godine Prelazni sporazum, ali to ne zavisi samo od nas već i od pojedinih članica EU, ali nećemo nikoga kritikovati jer svi oni imaju odgovornost prema svojim građanima", izjavio je Tadić novinarima tokom obilaska novootvorene vojne baze "Jug" kod Bujanovca.

Komentarišući izjavu izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina da je nerealno da Srbija do kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u EU, Tadić je podsetio da mnogi evropski državnici Srbiji preporučuju upravo suprotno - da Srbija odmah podnese kandidaturu.

Srbija će, kako je poručio, bez obzira na poruke iz EU, nastaviti da sprovodi reforme i čini sve kako bi unapredila svoju ekonomiju i standarde na kojima počiva njeno društvo.

"Nije od odlučujuće važnosti šta će reći neke zemlje EU, već kako ćemo mi i kojom brzinom sprovoditi reforme u Srbiji. To je bolan proces, ali moramo ga sprovoditi", rekao je Tadić.

Reforme su, kako je objasnio, preduslov da se u Srbiji živi bolje, a podizanje kvaliteta života na nivo koji postoji u najrazvijenim državama Evrope je važnije od samog formalnog čina učlanjenja u EU.

"Ako me pitate da li je za građane Srbije važniji kvalitet života na nivou evropskih država, ili formalno učlanjenje a manji kvalitet života, ja kažem važniji je kvalitet života. Zato ćemo se boriti protiv organizovanog kriminala, podizati infrastrukturu, a manje voditi računa o formalnim pitanjima učlanjenja, iako nijednog trenutka nećemo zanemariti ostvarenje tog našeg strateškog cilja", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: