"Srbija nije zakasnila sa vakcinom"

Srbija "nije zakasnila sa vakcinama" protiv novog gripa, izjavila je gostujući u Kažiprstu Radija B92 dr Melita Vujnović iz Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

12:27

Default images

Imajući u vidu da se radi o novom soju virusa, vakcina se sporo razvijala, njena ukupna proizvodnja je znatno manja, licencirana je relativno kasno, a bilo je neophodno obaviti i sve kliničke probe efikasnosti i bezbednosti, uključujući i neophodnu proceduru za registraciju.

Svestka zdravstvena organizacija nema svoju laboratoriju u kojoj kontroliše sve vakcine koje se proizvode, već ima strogu proceduru kontrole proizvođača i nacionalnih agencija za lekove, objasnila je, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, zamenica direktora Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu dr Melita Vujnović. SZO ima i svoju Listu prekvalifikovanih lekova i vakcina za koje garantuje da su u potpunosti bezbedni i efikasni.

“Za grip još nemamo takvu listu, ali imamo listu gde smo prihvatili npr. EMA koja je evropska agencija koja je prošla prekvalifikaciju i za nas je značajno ako kažemo da je EMA licencirala određenu vakcinu da je to tako. U ovom momentu je u toku prekvalifikacija kineske agencije za lekove.”

"Ako neko nije prekvalifikovan ne znači da nije dobar. To znači da SZO tog momenta nije bila zainteresovana za taj proizvod ili tog proizvođača ili jednostavno nije stigla da to uradi. Ako posmatrate Kinu, koja je jedna ogromna mnogoljudna zemlja sa velikim brojem vakcinacija, kao što je rekao dr Tiodorović pre neki dan, onda očekujete da imaju uvida u to kakva im je efikasnost. To važi i za Ameriku”, objasnila je ona.

Kao dobar primer suzbijanja pandemije novog gripa Melita Vujnović je istakla zemlje Južne Amerike, posebno Čile, koji je primenjujući preporuke SZO i lečenjem obolelih sa razvijenom slikom gripa u prvih 48 sati, pre svega trudnica i dece, uspeo da smanji smrtnost i uspori zarazu. Jedna od preduzetih mera bila je i zatvaranje škola pre nego što se razboleo jedan posto populacije.

"Jednostavno su u zavisnosti od broja slučaja tempirali tu meru. Sve zavisi od lokalne epidemiološke situacije. Nisu zatvarali sve škole, nego samo u određenim regionima. Pratili su kako im se kretala epidemija. Ono što je značajno kada ih vi izvučete iz škole je da smanjite njihove kontakte van škole”, ističe Vujnovićeva.

Prema njenim rečima, u Srbiji nema panike zbog novog gripa, bolesti koja je zahvatila 199 zemalja, i naša zemlja je ispunila sve kriterijume da proglasi epidemiju novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: